2010. június 12., szombat

Slumdog Millionaire – Gettó milliomos


Megnéztem, s miután megtaláltam az államat a film után, rádöbbentem, hogy „semmi másról” nincs szó, mint egy kiválóan előadott (és összerakott) modern meséről.





Objektíven: Jamal Malik írástudatlan indiai utcagyerek, aki benevez a Legyen Ön Is Milliomos! című műsorba, hogy így kapcsolatba léphessen elveszettnek hitt szerelmével.

Szubjektíven: A bollywoodi filmeket a közönség a hagyományos értékek megjelenítése és a történet igencsak látványos (táncos-mesés) kivitelezése miatt szereti és nézi. Danny Boyle filmje leginkább abban különbözik ezektől az alkotásoktól, hogy komoly társadalmi problémákat tematizál. Gazdasági különbségek, gyerekprostitúció, vallási ellentétek és erőszak. Az indiai nyomornegyedek világa sokmillió ember számára kilátástalan valóságot jelent. Ebben a közegben bukkan fel a mesékből ismert szegénylegény figurája, aki jószívű, becsületes, tántoríthatatlan és mindenek felett hűséges. A mesei vonal végighúzódik a filmen, azonban még ennél is erőteljesebb az a képi világ, mely ezt a nyolc Oscar-szobrocskával kitüntetett mozit jellemzi. Élénk színek és ruhák, pazar díszletek, vitalitást és energiát sugárzó kosztümök és egy bombasztikus koreográfia a végére, mely talán még a kelleténél is jobban oldja a feszültséget – nem csak bennünk, a szereplőkben is. És ha már feszültségről esett szó, kiemelésért kiált Boyle rendezése, mely a Legyen Ön is Milliomos! világát sikerrel ötvözi a brutális indiai valósággal, és a legkeményebb vallatásokat idéző filmekkel. És hogy az egész nem esett szét, azt leginkább Simon Beaufoy forgatókönyvírónak köszönjük. A film végére pedig nekünk sem esik nehezünkre bejelölni a helyes választ:
Jamal Malik egy kérdésre van attól, hogy megnyerje a 20 millió rúpiát. Hogy csinálta?
A, csalt B, szerencsés C, egy zseni D, így volt megírva

Kiknek ajánlom?
A kendőzetlen brutalitást bemutató jelenetek ellenére úgy gondolom ez az a film, mely felnyitja a szemünket a harmadik világra. Minél több embernek meg kellene nézni.

Értékelésem: 90%

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

BEST OF 2023 - MOVIES / A legjobb filmek

73. A szörny 72. Asterix és Obelix: A Középső Birodalom 71. Megtorlás   70. Transformers: A fenevadak kora 69. The Electro-Rocker 68. Barátn...