2010. május 16., vasárnap

Yellow Cake


Amikor már úgy érzed nem tehetnek rá még egy lapáttal, akkor jön az igazi meglepetés.






Objektíven: Egy békés kisvárosban vagyunk. Mindenki süt-főz, beszélget, teszi a dolgát. Egy egyszerű sárga sütemény elkészítésén fáradoznak nap mint nap, mely megédesíti életüket és közös pontot eredményez a mindennapokban. Egyik nap azonban szörnyű katasztrófa történik, és elszabadul a pokol…

Szubjektíven: Az elgondolkodtató nem jó szó rá, mert annyi elgondolkodtatás van benne, annyi utalás, annyi réteg, hogy nincs idő elgondolkodni, az ember csak kapkodja a fejét. Nehéz szavakba foglalni, látni kell. Többször. Nick Cross rendező nem csak képi síkon játszadozik mesterien, hanem végérvényesen bebizonyítja, hogy mestere a különböző stílusoknak, formáknak, melyeket nagyszerű érzékkel vegyít. És nem ő tehet róla, hogy nem az övé a 2009-es év legjobb animációs rövidfilmje, mert olyan mű, mint a Tsumiki no ie is csak egyszer keletkezik egy évtizedben.

Kiknek ajánlom?
Elsősorban olyan fiataloknak, akiket érdekel egy film formai eszközkészlete is, és nem ragadnak le a tartalomnál.

Értékelésem: 85%

2 megjegyzés:

  1. Nagyon durva! De nekem tetszett. Egy már "lerágott" témáról tud új módon közölni. Szerintem van benne kicsi a Happy Tree Friends groteszkségéből, de tartalmilag persze teljesen más. Vagy?

    VálaszTörlés
  2. A történet maga rendkívül egyszerű és klasszikus. Királydrámának indul, majd szinte Rambo-filmbe megy át. A lényeg persze most is azon van, ahogy előadják a sztorit és átvernek minket. Szerintem is remek darab!

    VálaszTörlés

BEST OF 2023 - MOVIES / A legjobb filmek

73. A szörny 72. Asterix és Obelix: A Középső Birodalom 71. Megtorlás   70. Transformers: A fenevadak kora 69. The Electro-Rocker 68. Barátn...