2010. május 16., vasárnap

Jégkorszak 3. – A dínók hajnala


Vicces, ötletes, lendületes folytatás egy remek új karakterrel. Jobb, mint a második rész!







Objektíven: A világsikerű Jégkorszak és Jégkorszak 2. mínuszban is pozitív hősei visszatérnek, és ismét hihetetlen kalandok várnak rájuk... A motkány még mindig nem mondott le arról, hogy egyszer az övé legyen az ősmakk, de végül talán az igaz szerelmet nyeri el helyette, hiszen színre lép egy motkánylány. Míg Manny és Ellie egy minimamut érkezését várják, Sid, a lajhár a maga eszetlen módján alapít családot: elcsór néhány dínótojást; Diego viszont azon töri a fejét, nem vész-e ki belőle minden vadság, ha tovább marad barátai társaságában. A kis csapat kénytelen kihúzni Sidet a bajból, amelybe saját magát keverte: az ügy érdekében behatolnak egy föld alatti világba, ahol túl közeli kapcsolatba kerülnek pár dínóval, megküzdenek állatokkal és növényekkel, beneveznek egy ámokfutóversenyre, és összehaverkodnak egy kalandra éhes, dínóvadász menyéttel, a félszemű Buckkal.

Szubjektíven: Bár minden harmadik rész így sikerülne! Az első epizódot imádtam, a második rész is jól sikerült, azonban megrémültem, amikor egy harmadik rész ötletével álltak elő az alkotók. Bátran mondhatom, nincs mitől tartani. Az alkotók célja most sem a közönség paleontológiai ismereteinek gyarapítása, hanem a felhőtlen szórakoztatás. A helyszín ismét az a fantasztikus világ, mely csak a Jégkorszakra jellemző – és persze a Blue Sky stúdió alkotásaira. A szokottnál is több akciójelenetnek szerencsére nem látja kárát a szereplőgárda, mely most is percenként többször teszi próbára rekeszizmainkat - Motkány vonalát szinte már a végletekig húzzák, némileg erőltetetté válik a végére, de az új karakter (Buck) mindenért kárpótol. Változás a második részhez képest, hogy itt még abból is viccet csinálnak, amit az előző epizódban komolyan vettek – a barátságot és a csordaszellemet kivéve. Ezek maradnak a legfőbb jellegzetességei a trilógiának. És hogy a közönség mennyire volt rá vevő, azt egy „apró” adat máris jelzi számunkra. A Jégkorszak 3. része 887 millió dolláros bevételével jelenleg minden idők legnagyobb kasszasikerének számít animációs berkekben, lekörözve a lekörözhetetlennek hitt Shreket. Az új favoritok tehát a leghidegebb rétegek lakói. Hidegen a legjobb, de melegen ajánlom!

Kiknek ajánlom?
Nem mindenki kedveli a Jégkorszak-féle "mindenből poént gyártani" humort. 40 éven felül már kifejezetten elvetemültnek kell lenni ahhoz, hogy valaki szeresse az ilyesmit. Tehát nagyjából 10 és 40 év közöttire lövöm be az ideális célközönséget. És persze azoknak ajánlom, akik szerették az első két részt.

Értékelésem: 80%

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

OSCAR 2023 - A nyertesek listája

Legjobb film Nyugaton a helyzet változatlan Elvis Avatar: A víz útja Minden, mindenhol, mindenkor A Fabelman család Tár A sziget szellemei T...