2010. május 23., vasárnap

Egon és Dönci


Egy animációs film, mely egy pillanatra felidézi azokat az időket, amikor a magyar rajzfilm még a világ élmezőnyéhez tartozott.


Objektíven: Egy szép napon Dönciék hajléka mellett ismeretlen eredetű űrhajó landol. A két jóbarát elhatározza, kiderítik, honnan érkezett ez a különös égi jármű, így felkerekednek a világűr meghódítására. Bolygóról bolygóra járnak, míg végül megérkeznek a célhoz. A célhoz, ahol azonban mintha nem minden lenne rendben…

Szubjektíven: Íme az első magyar egész estét betöltő számítógépes animációs alkotás! Mindjárt az elején nagy dicséret az alkotóknak! Úgy látszik ők - hála Istennek - nem jártak azon a bizonyos közgyűlésen a Modern Művészetek Házában. Filmjük mindazt nyújtja, amit hiába vártunk a Kis Vuktól. Két kedves karakter, egyszerű történet, helyzetkomikumok, remek zene és szemkápráztató animáció. A dolog azért is érdekes, mert az Egon és Dönci alkotói körülbelül harmadannyi pénzből gazdálkodhattak, mint a pixelróka animátorai. A végeredmény ugyanakkor nem háromszor, hanem legalább harmincháromszor szebb. Ismét beigazolódott: nem minden a pénz. Ötletek kellenek, kreativitás, bátorság, merész próbálkozások. Itt egyikből sincs hiány, sőt néha még sok is a film látvány része. A kameramozgások több esetben inkább szédítőleg hatnak, kis magamutogatás is megfigyelhető az operatőri munkában. Egon és macskája Dönci hangját alig-alig halljuk, kommunikációjuk beszéd nélkül történik. Az alkotás tehát szituációkra, némajátékra épít, s bár derekasan állja a sarat, 80 percnyi játékidőt kitölteni újabb és újabb ötletekkel embert próbáló feladat. Nem is sikerül maradéktalanul. Egy-egy ásítás, karórára-pillantás könnyen előfordulhat, ez már csak azért sem szerencsés, mivel gyermekeknek szóló filmről van szó. És ha ők elkezdenek unatkozni… De talán nem fognak. Mindig lesz egy UFO, egy nagyszerű zenei betét, egy mosolygós cica, egy bátor űrhajós és nem utolsósorban egy profi filmalkotó stáb, hogy túllendüljünk az esetleges nehézségeken. Mialatt a mozikban vetítették méltatlanul kevés figyelmet kapott Egon és Dönci. Most pótolhatjuk!

Kiknek ajánlom?
Bárkinek, aki a bejegyzés alapján kedvet kapott a film megtekintéséhez.

Értékelésem: 70%

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése