2010. május 16., vasárnap

The Cat Piano


Az utóbbi évek egyik leghangulatosabb animációs rövidfilmjének főszereplője horrorisztikusabb hangszeren játszik, mint amit el tudnánk képzelni.






Objektíven: Valaki a világítótorony mélyén szörnyű merénylet megvalósításán dolgozik. Sikerül-e szembeszállni az elvakult őrülttel? Visszaköltözik-e a béke és a zene a macskák városába?

Szubjektíven: A macskák városa. A zene városa. A szépség városa. A ritmus városa. – A félelem városa. Valaki a sötét sikátorokban ólálkodva, a hangok, a zene nyomába férkőzik, és kíméletlenül magával ragadja a megfelelő hangok tulajdonosait. A macskákon úrrá lesz a rettegés, mígnem egyikük rájön a világítótorony szörnyű rejtélyére… Magával ragadó és vérprofi animáció, mely kategóriájában a 2009-es esztendő 10 legjobbja közé került, és kétségkívül ott is a helye. Nick Cave narrátori munkáját csak dicséret illetheti, az angol nyelv legjavából kapunk itt ízelítőt. A történet magával szippant és 8 percen át alaposan próbára teszi még az edzett filmkedvelőket is. Ami miatt mégis erős hiányérzet maradt bennem, az az, hogy ez a sztori nem ennyi játékidőt érdemelne. Túl rövidnek éreztem a jeleneteket, nem volt idő az igazi elmélyülésre. Bár nem csodálkoznék, ha egy nagyobb stúdió beajánlkozna a film készítőinél, vállalva az egész estés verziót – emlékezhetünk pár évvel ezelőtt hasonlóan járt a 9 című animáció. Addig is marad ez a pár perc, mely a maga nemében nagyszerű ugyan, de nekem most kevés volt…

Kiknek ajánlom?
Azoknak, akik vágynak egy kis borzongásra, és nem gondolják úgy, hogy egy animációs film csak gyerekeknek szólhat. Mert ez nem gyerekeknek szól.

Értékelésem: 80%

1 megjegyzés:

  1. "Ami miatt mégis erős hiányérzet maradt bennem, az az, hogy ez a sztori nem ennyi játékidőt érdemelne."
    Ja, én is így látom, kb. 20 percben jobban elférne. Nálam Top 10 rövidfilmben a helye, angol nyelvi bravúrok egész sora, nyelvészek élvezkedhetnek! :-)

    VálaszTörlés

OSCAR 2023 - A nyertesek listája

Legjobb film Nyugaton a helyzet változatlan Elvis Avatar: A víz útja Minden, mindenhol, mindenkor A Fabelman család Tár A sziget szellemei T...