2012. március 18., vasárnap

Rambo II


Indul a zúzás Rambo-módra.








Objektíven: Egykori főnöke, Samuel Trautman, azzal keresi fel a börtönbüntetését töltő Rambo-t, hogy utazzon Kambodzsába és derítse ki, hogy vajon vannak-e ott amerikai hadifoglyok. Rambo-nak bizonyítékot kell szereznie, mégpedig úgy, hogy fényképeket készít a fogva tartottakról. Rambo vállalja a veszélyes feladatot, mivel úgy érzi, nincs vesztenivalója. Arra azonban nem gondol, hogy az amerikai hadsereg bizonyos tisztjeinek nem érdeke, hogy kiderüljön az igazság és, hogy ezek a tisztek bármit megtesznek annak érdekében, hogy Rambo küldetése ne járjon sikerrel.

Szubjektíven: Az első Rambo film komoly anyagi és kritikai siker lett, így nem maradhatott el a folytatás. Sikerült is forgatókönyvírót szerezni, az ifjú és lelkes James Cameron személyében. (Aki épp arra várt, hogy Terminátor című filmje megkapja a megfelelő támogatást a gyártás megindításához, plusz szabadidejében a Rambo és az Alien második részeit írogatta.) Cameron új módon akarta megközelíteni Rambo figuráját, annak fizikai erejét, kvalitásait, katonai képzettségét hangsúlyozva. Így lett a második rész pörgősebb, lendületesebb, de ugyanakkor butább, egyszerűbb az első epizódnál. Cameron egyébként a mai napig állítja, hogy ő csupán a forgatókönyv legelső vázlatát írta meg, melyet aztán Sylvester Stallone átírt. Azt is megjegyezte, hogy ő az akciókat írta, Stallone dolgozta hozzá a politikai részt. Ezt a film végi 15-20 perces megazúzást látva készséggel el is hisszük. Egyébként fekete-fehér jellemek és karakterek tarkítják a másfél órás játékidőt, a hangsúly a szórakoztatási faktoron van. Stallone persze érezhetően belevitte a hazafias vonalat. Gondoljunk csak a záró 5 percre, melyet a film megjelenése után többen politikailag ellentmondásosnak bélyegeztek. - Bár a második Rambo film hatalmas kasszasiker lett, a kritikusok ízekre szedték. A rengeteg negatív vélemény ellenére mégis ez az egyetlen mozi a négy rész közül, mely képviseltette magát az Oscar-gálán, bár győznie nem sikerült. Amiről nem beszéltünk még, az Stallone. Vagyis Rambo maga. Jelenléte és figurája sokat lendít az összképen. Felveszi a fejpántot, a nyílvesszőt, és a robbanónyilakkal indul aprítani, zúzni, robbantani, magányosan harcolni akár ezres túlerővel szemben is. Érdekes, hogy Rambo karaktere voltaképp a második résszel vált igazán azzá, ami miatt ma is legendás akció-ikonként tekintünk rá.

Kiknek ajánlom?
Egyszerű, zúzós akciófilmek kedvelőinek.

Értékelésem: 70%

2 megjegyzés:

  1. A II. és III. rész nekem tök egy kaptafa. Jó zenék, hatalmas zúzások! De soha nem nézném újra... :-)

    VálaszTörlés
  2. Én azért egy jó társasággal igen. Vagy ha épp nagyon el lennék kenődve. :)

    VálaszTörlés

BEST OF 2023 - MOVIES / A legjobb filmek

73. A szörny 72. Asterix és Obelix: A Középső Birodalom 71. Megtorlás   70. Transformers: A fenevadak kora 69. The Electro-Rocker 68. Barátn...