2012. március 20., kedd

John Rambo


Rambo még mindig jó, a mészárszék már kevésbé.
Objektíven: John Rambo, a vietnámi veterán húsz évvel az utolsó kalandjai után Thaiföld északi részén, a burmai határhoz közel telepedik le. Visszavonultan él, halászik és kígyóméreggel kereskedik. Sarah, egy humanitárius szervezet munkatársa megkéri, vezesse át őket az elaknásított határvidéken, hogy a külvilágtól elzárt törzseket gyógyszerrel és élelemmel láthassák el, de Rambo visszakozik. Mikor azonban két hét múlva a visszatérő lelkész elmeséli, hogy az önkénteseket a burmai hadsereg foglyul ejtette, Rambo pontosan tudja, mit kell tennie.

Szubjektíven: "A harc a véredben van. Nyomás alatt olyan könnyű ölni, mint levegőt venni."- Rambo találóan fogalmazza meg a negyedik rész lényegét. A második és a harmadik epizód által kijelölt ösvényen járva, minimálisra szorítva a drámai részeket halad ez a amerikai-német koprodukciós termék, ezúttal Stallone irányítása alatt. A 236 haláleset jóval több annál, mint amennyi az eddigi három részben összesen történt, pedig emlékezzünk, a harmadik epizód már akkor bekerült a Guiness Rekordok Könyvébe, mint a valaha volt legerőszakosabb film. Teljesen barátságos volt ehhez képest. És ez itt sajnos számomra zavaró is volt. Bár Rambo két évtized múltán is baromi ütős, a film maga egy mészárszék, teljesen felesleges vérontással. Eddig legalább az akció párosult némi -'80-as évekbeli- ötletcsomaggal, itt viszont csak a brutalitást találjuk, mint megfelelő jelzőt. A kamera nem fél megmutatni a dolgokat, de most a kevesebb több lett volna. A zene ettől függetlenül ismét ütős, ahogy az operatőri munka is kiválóan eltalált. Az utolsó jelenetért pedig külön piros pont. A megfáradt hős megérkezése. Csodálatos. Jó lenne itt lezárni a történetet, mert ez így még pont elfogadható. De úgy hírlik, már gőzerővel készül az ötödik, záró epizód, ahol hősünk utoljára veszi majd fel a fejpántot.

Kiknek ajánlom?
Egyik kollégám sorait idézve: "Fegyverfetisiszták, slasher-kedvelők, akciófilm rajongók, valamint Rambo feltétlen hívei széles mosollyal fogják fogadni..." - Mert Rambo még mindig Rambo. És amíg ez így van, nem lesz rossz a film.

Értékelésem: 60%

2 megjegyzés:

  1. Az biztos, hogy gyengébb, mint a többi rész, de számomra csak apróbb dolgokban. A film elején, ha jól emlékszem főhősünk nyilatkozik egy olyat, amikor a csaj megkeresi, hogy "Fuck the world."

    Priceless :-)

    VálaszTörlés
  2. Vannak benne emlékezetes egymondatosok, de milyen film az olyan, amiben 22 másodpercenként kivégeznek valakit? Plusz a pacifista gondolkodásmód is kap egy jókora pofont... Vannak benne túlzások, amelyeket kreativitásra kellett volna cserélni. De persze ezzel együtt kedvenc főhősünk még mindig nagyszerű.

    VálaszTörlés

OSCAR 2019 - tippverseny

Indul a 2019-es Oscar tippverseny! Nincs más feladat, mint helyesen megtippelni a hamarosan esedékes gála győzteseit! Beküldési határi...