2012. március 16., péntek

The Expendables - A feláldozhatók


A film, ami jóval kevesebbet érne, ha nem azok szerepelnének benne, akik. De pont attól szeretjük A feláldozhatókat, hogy kedvenc akcióhőseink együtt aprítják benne az ellent.





Objektíven: Sylvester Stallone filmje egy kemény, pörgős akciófilm, melynek főszereplői egy csapat zsoldos, akiket felbérelnek, hogy behatoljanak egy dél-amerikai országba, és végezzenek annak könyörtelen diktátorával. Amikor a küldetés megkezdődik, a zsoldosok ráébrednek, hogy semmi sem az, aminek látszik. Hamarosan a csalás és árulás sűrű hálójában találják magukat. Úgy tűnik, hogy a küldetést nem tudják folytatni, ártatlan életek forognak kockán, ám ennél komolyabb kihívás is vár a csapatra: kiderül, hogy egyik társuk elárulta őket, ezért az életüket minden eddiginél komolyabb veszély fenyegeti.

Szubjektíven: Stallone filmje hozza azt, amit vártunk tőle. Kemény akciózúzás a műfaj mestereivel, de még inkább egy belterjes világba való cinkos bepillantás. Napjaink és a '80-as, '90-es évek sztárjai jól megférnek egy csárdában, miközben folyamatosan osztják egymást. Számomra is megdöbbentő volt, hogy az egysorosok tényleg ülnek, nem éreztem kívülállónak magam. Hangulatos film, cérnavékony sztorival és cselekménnyel. Sokkal több kéne azokból a meglepő elemekből, melyeket egyszer-kétszer felmutat a legénység. A gépágyú első beüzemelése, vagy a repülőgépes visszavágás a rakparton azért emelkednek ki, mert itt végre nemcsak az akcióhősök bátrak, hanem a film készítői is (még így is nagy az átfedés). Féltem a klasszikusnak kikiáltott templomi jelenettől, szerencsémre alaptalanul. A három akciólegenda találkozása remekül sül el, emlékezetes odamondogatásokkal és ironikus élcelődéssel. Jó nézni a játékukat. Kérdés persze, hogy a VHS-korszak felidézésén túl számíthattunk-e többre Stallone bandájától. Azt mondom mindenképpen, hiszen az ütős akciók ritkán párosulnak igazi kreativitással (amikor igen, az gyönyörűen működik), a sztori - mint említettem - már-már vérlázítóan gyenge. Ezzel együtt kellemes másfél órás kikapcsolódás A feláldozhatók. És biztosan benevezek a második eresztésre is.

Kiknek ajánlom?
Azoknak, akik Rambo-n, Rocky-n, Büntető-n, McClane-n, Conan-en és a VHS-korszak többi ikonikus figuráján nevelkedtek. Let's roll!

Értékelésem: 70%

2 megjegyzés:

  1. Nászúton néztük :-) Poén film, bár számomra hozzátett volna valamit az "érzéshez", ha korabeli technológiával rögzítik magát a filmet. Kiváncsi leszek a 2. részre, hátha ott már történet is lesz. Vagy valami hasonló :-)

    VálaszTörlés
  2. Tipikus nászutas film. :) A második rész szereplőgárdája még illusztrisabb, én már várom!

    VálaszTörlés

OSCAR 2023 - A nyertesek listája

Legjobb film Nyugaton a helyzet változatlan Elvis Avatar: A víz útja Minden, mindenhol, mindenkor A Fabelman család Tár A sziget szellemei T...