2012. április 1., vasárnap

Vaskabátok


A britek egy füst alatt kipipálták a 2008-as év vígjátékát és akciófilmjét. Vigyázat! Angol humor!







Objektíven: Nicholas Angel a legjobb zsaru Londonban, letartóztatási rátája 400 százalékkal jobb, mint bármely más rendőrtiszté. Annyira jó, hogy mindenki mást rossz színben tüntet fel. Ezért a felettesei száműzik egy olyan helyre, ahol tehetsége nem lesz kínos másoknak - egy Sandford nevű idilli, álmos, és látszólag teljesen bűnmentes kis faluba. Itt a jó szándékú de túlzottan lelkes Danny lesz a társa, aki a helyi rendőrfőnök fiacskája, és folyton az amerikai akciófilmekben látott lövöldözésekről és autósüldözésekről ábrándozik. A nagyvárosi Angelben igazi kemény zsarut, vaskabátot vizionál, akivel majd felpörög a rendőrélet. Angel hamar lehűti forrófejű partnerét, ám amikor a békés falucskában brutális halálesetek történnek, a szuperzsaru gyanakodni kezd, hogy valami rút gazság zajlik a barátságos kulisszák mögött.

Szubjektíven: Ritkaság, hogy egy ilyen jellegű filmet több mint fél éven keresztül a mozikban hagynak. De a közönség csak jött és jött... A filmet forgalmazó UIP Duna pedig szíves-örömest tett eleget a nézők igényeinek. Mi a vége annak, ha a londoni elit rendőrt a vidéki falvak legnyugalmasabbikába helyezik? A válasz: bő másfél órányi önfeledt kikapcsolódás és térdcsapkodós röhögés – nekünk, filmbarátoknak. Nem véletlenül emeltem ki azonban az angol humor jelentőségét. És nem véletlenül virít hatalmasra méretezett 16-os karika a film mellett (ami igazából 18-as kellene legyen). No, nem a trágárság túlzásba viteléről van szó, hanem bizony-bizony igencsak bravúros sminkes, maszkos és egyéb vizuális megoldásokról, ami a különböző gyilkosságokat (lefejezést, arcszétszabdalást, fejszétrobbantást) illeti. Gyenge gyomrúak hátrébb! Fárasztó angol humortól kiborulók hátrébb! Mindenki más előre! Mel Gibsontól elkezdve Will Smith-ig mindenki kap egy kicsit az arcocskájába a paródia koronázatlan királyaitól. A Vaskabátoknak tulajdonképpen egyetlen olyan perce sincs, melyben ne „emlékezne meg” egy klasszikus vagy B-kategóriás akciófilmről. A szellemesebbnél szellemesebb megoldásokhoz napjaink legnagyszerűbb színészei adták a nevüket Timothy Dalton (ex-James Bond), Jim Broadbent (Narnia Krónikái), Cate Blanchett (Gyűrűk Ura, Bábel) és még sokan mások. A főszereplő párost pedig a film után Steven Spielberg már le is szerződtette, hogy velük készítse el a nagysikerű sorozat, a Tintin filmváltozatát (az is parádés lett!). Nem vitás, az ő filmjeikre mindig benevezünk! Szóljon az a sziréna!!

Kiknek ajánlom?
A szubjektív részben már benne van. Aki nem bírja a ketchupot és az angol humort, az ne vegye elő. Mindenki más igen!

Értékelésem: 90%

2 megjegyzés:

  1. Fuckyeah! :-)

    Minden idők vígjátékai között van! Legalább nyolcszor láttam már, és minimum ennyiszer is fogom még!

    VálaszTörlés
  2. Valóban ideje lenne újranézni! :)

    VálaszTörlés

BEST OF 2023 - MOVIES / A legjobb filmek

73. A szörny 72. Asterix és Obelix: A Középső Birodalom 71. Megtorlás   70. Transformers: A fenevadak kora 69. The Electro-Rocker 68. Barátn...