2012. április 21., szombat

A bűn hálójábanA stílus maga a film?


Objektíven: Egy titkos bevetésekre kiképzett katonanő bosszút esküszik, miután elárulják és sorsára hagyják egy küldetésén.

Szubjektíven: Érdekes fickó ez a Steven Soderbergh. Az utóbbi időben viszonylag sok filmmel jelentkezett (5 év alatt 9 alkotás!), mégis valahogy képes megtartani rendezői jellegzetességeit. Már csak arra várunk, hogy ezen jellegzetességek közé vegye vissza a részletekre történő ügyelést, mert az nagyon hiányzik, a gyors munkatempó ilyen módon bosszulja meg magát. A bűn hálójában hozza az elvárható szintet - főképp egyedi képi világával, realista hangulatával, telitalálat zenéivel és ritmusával. A karakterek motivációi kidolgozatlannak, gyengén megírtnak hatnak - ezt Soderbergh nyilvánvalóan a kisebb sztárparádét felvonultató színészgárdával próbálta egyensúlyozni. Ám csodára korunk kiemelkedő színészei sem képesek, ha nincsenek jól megírt szerepeik. Azonosulás, belépés a történetbe, szinte kizárva. Kapunk viszont cserébe egy oly mértékben stílusos akciófilmet, hogy még évek múlva is kellemes szájízzel gondolok majd rá. Videoklipként silány, önállóan a zene szinte hallgathatatlan, a tempó zavaróan kusza, a képi világ túlságosan vegytisztának tűnik, az egész egyben viszont egységes egészt ad, jófajta stílust és hangulatot, ami abszolút passzol a muszklis Gina Calano színészi debütálásához. Már akinek... A film ugyanis szinte predesztinálva volt a bukásra, a kritika a középszerbe süllyesztette, a nézők nem voltak rá kíváncsiak. Soderbegh-et ez persze a legkevésbé sem zavarta, megtartotta Channing Tatum-ot következő filmjéhez is, amit már jóval nagyobb érdeklődés övezett (Magic Mike). Visszatérve A bűn hálójában-ra megállapíthatjuk, hogy bár a stílus el tud vinni a hátán egy filmet, önmagában kevés az üdvösséghez. Hajrá Steven! Szeretnénk újra Traffic-szintű alkotásokat látni tőled!

Kiknek ajánlom?
A stílusos akciófilmeket kedvelőknek.

Értékelésem: 65%
 

5 megjegyzés:

 1. Mennyire véres/brutális az én érzékeny lelkemnek? Mert alapvetően a "stílusos akciófilmeket kedvelők" csoportjába sorolom magamat.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Helyenként erőszakos, de egyáltalán nem mondanám véresnek vagy brutálisnak. Tégy vele egy próbát.

   Törlés
 2. Tettem: egyáltalán nem erőszakos, viszont túl bonyolult volt nekem, bár a végére összeállt a kép - miután wikipedián elolvastam, hogy mit is láttam. Érdekes, hogy néha kifejezetten lassú volt a film, nem?

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Én pont fordítva látom. Szerintem csak helyenként gyorsított be, az alaptempója kifejezetten (de nem zavaróan) lassú.

   Törlés
  2. Na igen, valami ilyesmire gondolok én is.

   Törlés

OSCAR 2019 - tippverseny

Indul a 2019-es Oscar tippverseny! Nincs más feladat, mint helyesen megtippelni a hamarosan esedékes gála győzteseit! Beküldési határi...