2012. április 21., szombat

A bűn hálójábanA stílus maga a film?


Objektíven: Egy titkos bevetésekre kiképzett katonanő bosszút esküszik, miután elárulják és sorsára hagyják egy küldetésén.

Szubjektíven: Érdekes fickó ez a Steven Soderbergh. Az utóbbi időben viszonylag sok filmmel jelentkezett (5 év alatt 9 alkotás!), mégis valahogy képes megtartani rendezői jellegzetességeit. Már csak arra várunk, hogy ezen jellegzetességek közé vegye vissza a részletekre történő ügyelést, mert az nagyon hiányzik, a gyors munkatempó ilyen módon bosszulja meg magát. A bűn hálójában hozza az elvárható szintet - főképp egyedi képi világával, realista hangulatával, telitalálat zenéivel és ritmusával. A karakterek motivációi kidolgozatlannak, gyengén megírtnak hatnak - ezt Soderbergh nyilvánvalóan a kisebb sztárparádét felvonultató színészgárdával próbálta egyensúlyozni. Ám csodára korunk kiemelkedő színészei sem képesek, ha nincsenek jól megírt szerepeik. Azonosulás, belépés a történetbe, szinte kizárva. Kapunk viszont cserébe egy oly mértékben stílusos akciófilmet, hogy még évek múlva is kellemes szájízzel gondolok majd rá. Videoklipként silány, önállóan a zene szinte hallgathatatlan, a tempó zavaróan kusza, a képi világ túlságosan vegytisztának tűnik, az egész egyben viszont egységes egészt ad, jófajta stílust és hangulatot, ami abszolút passzol a muszklis Gina Calano színészi debütálásához. Már akinek... A film ugyanis szinte predesztinálva volt a bukásra, a kritika a középszerbe süllyesztette, a nézők nem voltak rá kíváncsiak. Soderbegh-et ez persze a legkevésbé sem zavarta, megtartotta Channing Tatum-ot következő filmjéhez is, amit már jóval nagyobb érdeklődés övezett (Magic Mike). Visszatérve A bűn hálójában-ra megállapíthatjuk, hogy bár a stílus el tud vinni a hátán egy filmet, önmagában kevés az üdvösséghez. Hajrá Steven! Szeretnénk újra Traffic-szintű alkotásokat látni tőled!

Kiknek ajánlom?
A stílusos akciófilmeket kedvelőknek.

Értékelésem: 65%
 

5 megjegyzés:

 1. Mennyire véres/brutális az én érzékeny lelkemnek? Mert alapvetően a "stílusos akciófilmeket kedvelők" csoportjába sorolom magamat.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Helyenként erőszakos, de egyáltalán nem mondanám véresnek vagy brutálisnak. Tégy vele egy próbát.

   Törlés
 2. Tettem: egyáltalán nem erőszakos, viszont túl bonyolult volt nekem, bár a végére összeállt a kép - miután wikipedián elolvastam, hogy mit is láttam. Érdekes, hogy néha kifejezetten lassú volt a film, nem?

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Én pont fordítva látom. Szerintem csak helyenként gyorsított be, az alaptempója kifejezetten (de nem zavaróan) lassú.

   Törlés
  2. Na igen, valami ilyesmire gondolok én is.

   Törlés