2012. április 2., hétfő

Harmadik Shrek


Igazából már akkor eldőlt minden, amikor Andrew Adamson, az első két Shrek-epizód rendezője kiszállt a harmadik rész munkálatai előtt a projektből.


Objektíven: Nem mindenki akar király lenni - és ez különösen igaz behemót, mocsárbűzös ogrékra. Amikor Shrek feleségül vette Fionát, eszébe sem jutott, hogy egyszer Túl az Óperencián trónjára akarják majd ültetni. Ám apósa, az öreg Harold király váratlanul megbetegszik és Shreket tekinti a trón várományosának. A birodalom húzódozó jövendő királya vagy talál maga helyett valaki mást a munkára, vagy élete hátralévő részét uralkodással kell töltenie.

Szubjektíven: Andrew Adamson tehát elment, hogy Narniát rendezhessen. Az új rendező(k) pedig kevéssé sikeresen hangolódtak rá a zöld ogre mítoszára. Trilógiára meg ugye szükség volt. A zöld ogre hatalmas sikerét harmadszor is le kellett fölözni. Igazából nem kívánom ragozni a ragozhatatlant. A Harmadik Shrek szinte minden másodpercén érződik az izzadságszag, a belefásultság. Elcsépelt poénok armadája, lebutított karakterek, már kedvenc hősünk Shrek sem az, aminek az első részben megismertük. Az új szereplők rendre kudarcot vallanak, Arti és Merlin jelenetei sokkal inkább kiszámíthatóak, mintsem nevetségesek. Kellemes pillanatokat maximum Szamárnak és Csizmás kandúrnak köszönhetünk, de őket sem kényeztette el a forgatókönyv. Néhány jól sikerült jelenetet leszámítva csalódás a Shrek 3; és elszorul a szívem, ha arra gondolok, hogy a negyedik rész is elkészült (még nem vitt rá a lélek, hogy megnézzem). Egy azonban biztos. Az animáció minőségére egy szavunk sem lehet. Szemet-lelket kápráztató, amit a filmvásznon látunk. Ha másért nem, ezért megéri jegyet váltani rá, vagy kivenni a tékából. A zöld ogre harmadik támadása világméretekben mégis 800(!) millió dollárt hozott a konyhára... Nem kommentálom. Itt az ideje elgondolkodhatunk azon, hogy mit nézünk kikapcsolódás és szórakozás címszó alatt…

Kiknek ajánlom?
Egynek elmegy animációs film, ogre rajongók előnyben... De szerintem maradjunk inkább az első két résznél.

Értékelésem: 50%

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése