2012. április 10., kedd

Vasember


2008 a vas éve!
Objektíven: A milliárdos fegyvermogul, Tony Stark, fogságba esik Afganisztánban. A fegyvereivel felvértezett fogvatartói egy rakéta elkészítésére kényszerítik, ő azonban egy páncélt épít helyette, aminek segítségével sikerül megszöknie. Visszatérve az államokba úgy dönt, felhagy a fegyvergyártással, ám amikor rájön, hogy üzlettársa piszkos üzelmeket folytat a háta mögött, továbbfejlesztett páncéljával felveszi a harcot.

Szubjektíven: Az objektív részben tulajdonképpen benne van minden. Illetve mégsem; dacára a több helyütt fellelhető túlzásoknak, logikátlanságoknak, a Vasember a 2008-as év egyik legszórakoztatóbb filmje. Akciódömping helyett szóviccek, sírva röhögést kiváltó beszólások és roppant könnyed színészi játék. Pontosabban improvizáció, mivel a legtöbb jelenet improvizációk révén épült fel. (szegény forgatókönyvíró!) Robert Downey Jr.-nak jár az óriási piros pont! Nála lazább akcióhőst még biztosan nem látott a világ, s bár Jeff Bridges személyében elég harmatosan teljesítő főgonoszt kap maga mellé, megoldja feladatát, s a világ immáron sokadszorra is meg van mentve! A stáblistát meg tessenek végigülni, mert az utolsó utáni jelenetben nem várt fordulat következik, mely Vasember jövőjét is nagyban befolyásolja… Érdekesség, hogy Stan Lee, az eredeti Vasember-képregény és a karakter megalkotója saját állítása szerint Howard Hughes-ról (akit Leonardo DiCaprio alakít az Aviátor című filmben) mintázta hősét. Ideje lenne írni a mintaadóról is...

Kiknek ajánlom?
A képregényfilmek szerelmesei nem fognak csalódni.

Értékelésem: 75%

2 megjegyzés:

 1. Emlékszem, nagyon mást vártam, de aztán iszonyú kellemeset csalódtam! :-) Arra számítottam, hogy szikár szuperhősös film lesz, ezerszer használt panelekkel, de hál'Istennek remek szórakozás volt. Ágó, kéne moziba mennünk megint együtt! :-)

  VálaszTörlés
 2. Bajban vagyok, hogy mennyit adjak rá, mert tényleg eszement nagy szórakozás, de nekem azért fáj egy-két dolog:
  - gyenge főgonosz
  - a végső ütközet fantáziátlan az addigi részekhez képest
  - erőteljesebb sztori sem jött volna rosszul

  De mindezekkel együtt még így is remek film, ami könnyen lehet, hogy visszakúszik 80%-ra.

  VálaszTörlés