2012. április 14., szombat

Bosszúállók


Erőlködés nélkül zseniális.









Objektíven: A S.H.I.E.L.D. nemzetközi ügynöksége, élén Nick Furyvel, összetoborozza a szuperhősöket, hogy megmentsék a Földet Lokitól és seregétől.

Szubjektíven: Olyan mértékű várakozás előzte meg a Marvel hősök egyesülését, ami eddig talán csak egyszer-kétszer adódott a képregényfilmek történetében. Nem is csoda. Thor kalapácsot ragad, Vasember magára ölti a páncélruhát, Amerika Kapitány pajzzsal szerelkezik fel, Hulk dühös lesz, Sólyomszem nyílért nyúl, Fekete Özvegy edzésbe áll, Fury összeszedi a csapatot, Loki pedig mindent bevet ellenük. Joss Wheldontól -eddigi munkássága alapján- méltán vártuk el, hogy olyan akciómozit rendezzen, melyért akár többször is kifizetjük a mozibelépő árát. S lőn világosság. A bevezető epizódok szálai összeállnak és az írói munkának hála akadálymentesen gördül tovább a cselekmény, miközben jut idő a karakterekre és az akciókra is. Érdekesség, hogy eredetileg ismét Edward Norton játszotta volna Hulk szerepét, ám a közte és a Marvel Studió között zajló tárgyalások végül kudarcba fulladtak. Szóba került Joaquin Phoenix is, de végül Mark Ruffalo formálta meg a dühös zöld izomkolosszust, s hozta ki belőle azt, amit az eredetfilmek nem tudtak. A poénok ülnek, az akciók ütnek, különösen a film végi zúzda, aminek egyetlen hátránya, hogy egy idő után semmi tétje nincs. Akármilyen nagy ellenfél jön, fél percen belül legyakják a Bosszúállók, Hulkon pedig még a legdurvább lövések sem fognak, sokkal inkább ő fogja be valamennyi ellenfelének száját egy-két jól irányzott ütéssel. Jól működnek a dialógusok, a szereplők közti rivalizálások is, bár a csapategység a vártnál talán hamarabb születik meg. Annyi baj legyen. A kiváló popcorn mozik egyik újabb darabjával van dolgunk, s bizony örülnünk kell neki, nem kényeztetnek el bennünket ezen a fronton - bár kétségtelen, most már évente akad egy-egy remek darab. A Bosszúállók szórakoztató jellegének, frissességének köszönheti azt a másfél milliárd(!) dollárnyi bevételt, mellyel eddig megdobták a moziba járók. És a Japán bemutató még csak most jön augusztusban... Nem véletlen a siker, ennek hála már úton van a második rész. De nem csupán az. A Marvel hősök sikerén felbuzdulva elkezdődött az Igazság Ligája film előkészítése is (DC Comics), melyet az első információk alapján 2015-re várhatunk. Sólyomszemék után Batman és csapata következhet, hogy odacsapjon a világot fenyegető ellenségnek. Csak remélni tudjuk, hogy az is ilyen jól sikerül majd.

Kiknek ajánlom?
Bárkinek, aki szereti a kiváló akciókat, zúzásokat, mindezt jól megírt karakterekkel és szövegekkel fűszerezve.

Értékelésem: 85%

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

BEST OF 2023 - MOVIES / A legjobb filmek

73. A szörny 72. Asterix és Obelix: A Középső Birodalom 71. Megtorlás   70. Transformers: A fenevadak kora 69. The Electro-Rocker 68. Barátn...