2012. február 14., kedd

Egyszer


Látni kell, de nemcsak Egyszer!








Objektíven: Történet egy utcazenészről, egy bevándorlóról és az ő eseménydús hetükről, miközben dalokban éneklik meg kapcsolatukat.

Szubjektíven: Modern musical. Történet, dalokban elbeszélve. A Fiú utcazenész, aki Dublin utcáin nappal slágereket, éjjel a saját számait énekli. A Lány cseh emigráns, aki alkalmi munkákból tartja el magát. A Fiú az apjával él, s annak porszívójavító műhelyében dolgozgat. A Lány az anyjával és a kislányával él. A Fiút nemrég hagyta el élete nagy szerelme. A Lány is nemrég esett át egy fájdalmas szakításon. Egy nap a Lány megáll a Fiú előtt az utcán, és önfeledten hallgatja a zenéjét… Falling Slowly, If You Want Me, Broken Hearted Hoover Fixer Sucker Guy, When Your Mind’s Made Up, Lies, Gold, The Hill, Fallen From The Sky, Leave, Trying To Pull Myself Away, All The Way Down, Once, Say It To Me Now. – ez maga a történet is egyben. Igazi kis gyöngyszem. Hol gyengébb, hol erősebb dalokkal, könnyed színészi játékkal és zenével minden mennyiségben. Minden perce megér egy százalékot.

Kiknek ajánlom?
Minden fiatalnak és fiatalos lelkű embernek kötelezően ajánlott darab.

Értékelésem: 85%

4 megjegyzés:

  1. Újra kellene néznem, hiányzik ez a fiatalos hangulat :-)
    Más: Héjj Balázs említette egyszer a Man from Earth-öt. Arról esetleg bejegyzés? :-) Láttad már?

    VálaszTörlés
  2. Magam részéről a filmet csak nőknek ajánlanám
    Nekem unalmas és buta történet volt, de lehet, hogy csak amiatt, mert a Caso Mai-al versenyezve kellett eldönteni, melyiket vetítsük Jánoshalmán :)
    A férfi karakteren kifejezetten kiakadtam, ez még megmaradt, egyéb nem nagyon.
    Apropo, a Caso Mairól mikor lesz beszámoló?

    VálaszTörlés
  3. A Casomai nem egy szó? Csak mert akkor rosszul ajánlottam az angoltanáromnak :-)
    Tényleg nem túl konkrét a történet, mondhatni egyszerű, de a hangsúly az "ahogy"-on van, az pedig lélegzetelállítóan érzékeny és érzelemdús musical, minden jelenet, minden esemény megpendített bennem valamit. De ez persze szubjektív.
    A Casomai nekem is jobban tetszik, de össze se lehet szinte hasonlítani, annyira más műfaj.

    VálaszTörlés
  4. De. A Casomai egy szó. A film magyar címe egyébként: Esetleg. Majd lesz arról is írás.
    De visszatérve kicsiny ír filmünkre. Az egyszerűség nem jelent butaságot. Én valahogy abszolút bele tudtam helyezkedni a történetbe, aminél valóban az újszerű prezentáláson van a lényeg. Nem is értem, hogy ez eddig nem jutott eszébe más filmeseknek. Szerintem így (is) magával ragadó, persze nem mindenkinek... Érzelmekben gazdag, jó dalokkal tarkított történet két emberről. Így egyszerűen. De egyszerűségében ezúttal nagyszerűsége is rejlik.

    VálaszTörlés

OSCAR 2023 - A nyertesek listája

Legjobb film Nyugaton a helyzet változatlan Elvis Avatar: A víz útja Minden, mindenhol, mindenkor A Fabelman család Tár A sziget szellemei T...