2013. január 28., hétfő

FékezhetetlenFérfias mozi férfiaknak.
Objektíven: A nagy gazdasági világválság idején járunk. A Bondurant-fivérek, Forrest, Jack és Howard igazi legendának számítanak a Virginia állambeli Franklin megyében, hiszen a szesztilalom idején jól menő csempészüzletet tudhatnak magukénak. A jólét azonban veszélybe kerül, amikor feltűnik a színen Charles Rakes különleges ügynök, a törvény új ura, aki azonban korruptabb mindenkinél, és részesedést követel magának a fivérek üzletéből. Ők azonban nem hajtanak fejet senki előtt, így felveszik a harcot Rakes ellen.
 
Szubjektíven: John Hillcoat másodszor teszi tiszteletét az 'amerikai film' területén, s ahogy hírlik, máris újabb munkával bízták meg, így biztosítva látszik neki a betevő falat és a kreatív munka. Hogy az utókor mennyire fogja kreatívnak értékelni jelen filmjét, arra még várnunk kell, de mindenesetre mi már most megállapíthatjuk, hogy csak részben fogott mellé a Fékezhetetlennel. Melléfogott, mert sokszor szabályosan olyan érzésem volt, mintha a rendezés és az írói munka egymás ellen dolgoznának. A biztonsági történetpaneleket, szerelmi szálat, családi drámát, bosszúsztorit hozó forgatókönyv túl sokat akar, ahogy Hillcoat is. Akciódús gengsztereposz és a szesztilalom alatti vidéki Amerika brutális tablója. Nem kevesebb. Érezhetően ezt tűzték ki célul. Csakhogy rosszul jönnek ki ebből a 'mindenbe belekapok, mindent megmutatok'-féle cselekményvezetésből. És így az erőlködés is jobban érződik. Viszont csak helyenként ölt zavaró méreteket (például a teljességgel elszúrt fináléjelenetnél), mert a színészek, a zene, a díszletek adta hangulat hozzák a kötelezőt. Mi több. Élvezetessé teszik a tűzharcokat, ezt a nyers világot, a korszak szinte minden kisebb-nagyobb jellegzetességét. Nem állítom, hogy gyenge próbálkozás, sőt. Jó nézni a Bondurant-fivérek küzdelmét. Férfias kikacsintás ez, borostás, italozós, mogorva... Néha komolyan mondom attól féltem, hogy Nick Cave és Warren Ellis (jelenlegi kedvenc zeneszerzőpárosom újfent kiváló munkát végzett) korhű zenéje, vagy Tom Hardy borostája szanaszéjjel fogja karcolni a képernyőt. Az a fajta film ez, melyet egyszerűen nem tudsz lepontozni, mert erőlködésében is stílusos, merész és kőkemény western. Szóljon az a kénköves, tüzes dal!

Kiknek ajánlom?
Kizárólag férfiaknak. Nők nélkül.

Értékelésem: 70%5 megjegyzés:

 1. Ezt még pótolnom kell :-)
  De felkeltetted az érdeklődésem!

  VálaszTörlés
 2. Érdemes megnézni, klasszikus nem lesz, de egynek teljesen jó.

  VálaszTörlés
 3. Hozta a szintet :-)
  Nagyon hiánypótló alkotás, kicsit kevés Gary Oldmannel, és nem is annyira idegesítő Leböffel.
  G.G.

  VálaszTörlés

BEST OF 2018 - FILMEK / FILMS

63.  Szupercella 2: Hades 62.  Szűzőrség 61.  Karácsonyi fény 60.  Tűzgyűrű 2 - Lázadás 59.  Predator - A ragadozó 58.  A víz érin...