2010. december 6., hétfő

Mátrix


"Mi az a valóság? Erre a kérdésre valószínűleg igen nehéz lenne pontos, találó választ adni. Az 1999-es Mátrix című film az ezredfordulón, a modern korban ismét fellendítette a filmes filozófiát. Az alkotás legendává vált." - HL

Objektíven: Két valóság létezik. Az egyik mindennapi életünk - a másik az, ami mögötte van. Az egyik álom. A másik a mátrix. Neo kétségbeesetten kutatja az igazságot a mátrixról. Erről a titokzatos és ismeretlen valamiről. Neo csak mendemondákból hallott - de biztos benne, hogy ez az elképzelhetetlen dolog rosszindulatú, és titokban irányítja az életét. Neo úgy véli, Morpheus, ez a legendák övezte férfi, akit a világ legveszélyesebb emberének tartanak, megmutatja neki az igazságot. Egy éjszaka Neo találkozik egy gyönyörű ismeretlennel, Trinityvel, aki elvezeti őt egy másik világba, ahol Neo találkozik Morpheusszal és személyesen megtapasztalja az igazságot a mátrixról. Neónak egy kérdésre is választ kell találnia, amely ugyanolyan mellbevágó, mint az első. Vajon ő a kiválasztott? Még mielőtt felfoghatná, miről van szó, Neo biztos abban, hogy a kérdésre nem a válasz. Mások, mint Morpheus társa, Cypher egyetértenek. Ám akadnak olyanok is, akik nem egészen biztosak ebben. A mátrixnak védelmezői is vannak. Vezetőjük a könyörtelen és szó szerint fékezhetetlen Smith ügynök. A mátrix őreinek módszerei egyszerre ámulatba ejtőek és rémisztőek. Neo, Morpheus és Trinity élethalálharcot folytat a mátrix gonosz és szinte legyőzhetetlen őrei ellen, hogy választ találjanak kérdéseikre, ráeszméljenek valódi erejükre, és megismerjék sorsukat. Minden mozdulat, minden másodperc, minden gondolat döntő jelentőségre tesz szert, ha ki akarnak szabadulni a mátrix rabságából, és elpusztítani mindazt, amit képvisel.

Szubjektíven: A Mátrixot 1999. március 31-én mutatták be, és néhány hónap alatt megkerülhetetlen ikonjává vált a science-fiction műfajnak. A filmet rendező Wachowski-testvérek valószínűleg megunták, hogy a legmerészebb sci-fik sem hoznak nagyobb újítást a mozikba egy-két járműnél, fegyvernél, esetleg más galaxisból érkezett idegen lénynél. Ezért bedobták a köztudatba az ötleteikből összetákolt filmecskét, melyhez előzőleg hosszan vadásztak támogatókat. És lett olyan világosság és felbuzdulás, mint csak kevésszer a sci-fi történelemben. A Mátrix azért az utóbbi évtizedek egyik legjobb filmje, mert mindenki azt találhatja benne, amit akar: a sci-fi rajongók érdekes jövőképet, az akció-orientáltak zseniálisan megkoreografált akciójeleneteket, a filozofálgatásra hajlamosak pedig egy-két érdekes dilemmát. Nem hiányoznak a filozófiai és vallási gondolatok, a platóni, szókratészi vagy éppen orwelli elméletek. Mindez olyan képi világgal körítve, melyhez még csak hasonlót sem láttunk 1999-ig. Három éven belül több mint 20 moziban használták fel a film forradalmi trükkjét, a bullet-time-ot. A szintén abban az évben bemutatott Csillagok Háborúja - Baljós árnyak című film 95%-ban digitális trükkökre épült, (ami egyébként a mai napig rekord), míg a Mátrix jóval kevesebb trükkel felvértezve vágott neki a moziforgalmazásnak. A világ mégis úgy hasra esett - vagy inkább térdre -, hogy egyszeriben 4 technikai kategória Oscarja vándorolt a készítők zsebébe. Ennyit a külsőségről. A film alapkérdése az, hogy jobb-e magunkat boldognak képzelve, de a minket körülvevő világról semmit sem tudva élni, vagy feltétlenül meg kell tudnunk az igazságot, még ha ez az életünkbe is kerül. “A tudatlanság hatalom”, mondja az egyik szereplő. Sokan egyetértenének az előző állítással, de főszereplőinknek nincs és nem is lehet választása, harcolniuk kell. Az akciójelenetek pedig egész egyszerűen óriásiak, legyen szó tűzpárbajról, vagy közelharcról. Az alkotók a komoly témát olyan egyedi stílusban forgatott, szédítő összecsapások közé helyezték, amelyek egyedülállóak vizualitásukban, ugyanakkor a humort sem nélkülözik. Keanu Reeves pedig pályafutásának legjobb alakítását nyújtja (bár ezzel nem mondtunk sokat), sőt, tökéletesen testhezálló neki ez a szerep. Nekem személyesen pedig életem eddigi legnagyobb filmes élményét nyújtotta a movie minden más elemével együtt. Hatalmas film a Mátrix, melyet lehet utálni, kedvelni, de megkerülhetetlen részévé vált a modern kori tömegkultúrának és a sci-fi műfajának is.

Kiknek ajánlom?
Azoknak, akik a cikk alapján kedvet kaptak megnézni a filmet. :)

Értékelésem: 100%

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése