2010. július 18., vasárnap

Indiana Jones és a kristálykoponya királysága


Eddig sem volt a szívem csücske Jones professzor és ténykedése, ezek után meg pláne nem lesz.


Objektíven: A legújabb Indiana Jones kaland az USA délnyugati részén kezdődik, a sivatagban, 1957-ben - a hidegháború csúcsán. Indy alig tud elmenekülni az aljas szovjet ügynökök karmaiból egy elhagyatott repülőtéren, majd mikor hazatér, találkozik egy Mutt nevű ifjú lázadóval, aki segítséget kér elrabolt anyja, és Indy egy régi barátja megtalálásában, aki Akator Kristálykoponyájának keresésekor tűnt el. A legendás kincsre a szovjeteknek is fáj a foguk, így megkezdődik a hajsza...

Szubjektíven: Harrison Ford tulajdonképpen nem tehet semmiről, rajta nem múlott a dolog. Ő magára öltötte a legendás régészprofesszor felszerelését, és ment a dolog, mint a karikacsapás. A felelősség az alkotókat terheli. Csak mivel a film 783 millió dollár bevételt termelt, és a kritika – igaz nem egyöntetű – tetszését is elnyerte, így a felelősségre vonás most elmarad. De lássuk csak miről is van szó: Tulajdonképpen csak annyiról, hogy nem fogom kedvenceim között emlegetni ezt a filmet sem. Ami szerethető volt az eddigi epizódokban, most az is eltűnik. A számítógépes grafika erőltetése, a spielbergesen túlzásba vitt akciók, a pillanatig sem komolyan vehető főgonosz csak a jéghegy csúcsa. Nem lehet mihez kezdeni, ha már az alapötlet gyenge. A kristálykoponya legendáját végig teljesen súlytalannak éreztem, őrültekkel és bennszülöttekkel együtt. Azt meg álmomban sem hittem volna, hogy egy börtönbéli oknyomozás során el fogok kezdeni unatkozni. Persze meg lehet találni benne a jó részeket. Hangulatos a kocsmai csetepaté, az autós üldözés, a terepjárós hajsza a dzsungelben, csak nekem ez most kevés volt a felhőtlen kikapcsolódáshoz. Azért a jegy árát nem kérem vissza.

Kiknek ajánlom?
Indiana Jones-fanatikusokat könnyen érhet vaskos csalódás, így inkább azoknak ajánlom, akik egy könnyed délutáni kalandos kikapcsolódásra vágynak. Gyermekeket kéretik mellőzni.

Értékelésem: 60%

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése