2014. február 22., szombat

Úgy illendő, hogy én kezdjem...

Osztottam, szoroztam, esélyeket latolgattam, kritikákat, véleményeket olvastam és végül ez jött ki. Röviden indokoltam a tippeket és összeállítottam egy százalékos listát az alapján, hogy az esélyeseknek kb. mennyi sanszuk van nyerni - ha már a legtöbben úgyis csak a százalékokat nézik a blogon. :)

Legjobb film:
Egyszerűen nem lehet biztosan tippelni. Olyan díjlajstrom és támogatottság áll mindkét esélyes film mögött, hogy gyakorlatilag szenzációszámba megy majd akármelyik veresége (vagy győzelme). Mivel a Brit Filmakadémia sem merte eldönteni a kérdést (teletömték szobrokkal a Gravitációt, majd a 12 év rabszolgaság elvitte a fődíjat a semmiből), ezért én sem tudok dönteni. Bízom a rabszolgák győzelmében. Nem mintha komoly bajom lenne Cuarón űrdrámájával, de azt nézve nem éreztem, hogy fődíjas filmet látnék. Komoly kérdés, hogy a 3D-s technológiát kreatívan használó és ezáltal a mozizásnak újfent értelmet adó filmalkotás vagy a múltba tekintésre való bátor kísérlet viszi-e haza a fődíjat március első vasárnapján...
12 év rabszolgaság 49%
Gravitáció 49%
Amerikai botrány 2%

Tippem: 12 év rabszolgaság

Legjobb rendező:

Itt egyértelműbb a helyzet, melyet nem zavart meg a díjszezon során komolyabban egyetlen szervezet vagy filmakadémia sem. A Gravitáció "megcsináltsága" mindenkit ámulatba ejtett a tavalyi évben. Persze, ha dupla győzelmet akarnak a rabszolgáknak, akkor ezt muszáj McQueennek adni. 
Alfonso Cuarón 65%
Steve McQueen 35%
Martin Scorsese és David O'Russell 5-5%

Tippem: Alfonso Cuarón (Gravitáció)

Legjobb női főszereplő:
Cate nem sínylette meg a Woody Allen körül kialakult botrányt, így végigtarolva a szezont, büszkén emelheti majd magasba második aranyszobrát amerikai idő szerint vasárnap este. Bombameglepetés lenne mindenfajta ettől eltérő eredmény.
Cate Blanchett 100%

Tippem: Cate Blanchett (Blue Jasmine)

Legjobb férfi főszereplő:
Igaz, hogy Chiwetel Ejiofor vitte a BAFTA-t, de csak Matthew McConaughey távollétében tudta mindezt véghezvinni. Matt már csak elveszítheti ezt az aranyszobrot, persze itt is közbeszólhatnak a 12 év rabszolgaság lelkes éljenzői és ne feledkezzünk meg arról sem, hogy ott van egy Leonardo Di Caprio is a jelöltek között. Így csak halkan, lábujjhegyen merem leírni, hogy a szebb napokat is megélt McConaughey Oscar-díjas lesz napokon belül.
Matthew McConaughey 60%
Chiwetel Ejiofor 30%
Leonardo DiCaprio 10%

Tippem: Matthew McConaughey (Mielőtt meghaltam)

Legjobb női mellékszereplő:
Egy újabb kategória, mely messze nem egyértelmű. Legutóbb még azt írtam, hogy Jennifer Lawrence későn kezdett hajrázni. Aztán hirtelen kiderült, hogy talán mégsem. A Brit Filmakadémia díjával felvértezve máris komoly támogatottság sejlik fel napjaink méltán legnépszerűbb színésznője mögött. De még mindig Lupita Nyong'o a legesélyesebb. Még ha csak egy paraszthajszájnyival is. Annyi mindenesetre bizonyos, hogy kettejük különversenyébe más nem szólhat bele.
Lupita Nyong'o 55%
Jennifer Lawrence 45%

Tippem: Lupita Nyong'o (12 év rabszolgaság)

Legjobb férfi mellékszereplő:
Az elmúlt napokban kiderült, hogy a fődíjra esélyes filmek legnagyobb ellenlábasa talán pont a Mielőtt meghaltam és a Phillips kapitány, és még véletlenül sem A Wall Street farkasa vagy a Nebraska. Amíg a rabszolgák fődíjra esélyesek és amíg ekkora kedvenc Barkhad Abdi, addig semmit sem lehet biztosan kijelenteni, én viszont ezt már most odaadom Jared Letonak.
Jared Leto 85%
Barkhad Abdi 10%
Michael Fassbender 5%

Tippem: Jared Leto (Mielőtt meghaltam)

Legjobb eredeti forgatókönyv:
Még mindig fennáll a veszélye, hogy itt fogják kárpótolni az Amerikai botrány stábját, melyet a Brit Filmakadémia valami rejtélyes okból kifolyólag visszahozott az Oscar-versenybe. De akkor ki ad aranyszobrot Spike Jonze remekbe szabott filmjének?
A nő 60%
Amerikai botrány 40%

Tippem: A nő 

Legjobb adaptált forgatókönyv:
Nincs mese, ezt vinniük kell a rabszolgáknak, ha versenyben akarnak maradni a legjobb film díjáért. Más nem nagyon szólhat bele, de a forgatókönyveknél láttunk már nem kevés meglepetést. A Variety és a BAFTA is sötét lóként emlegeti a Philomenát. Az írók szakszervezete pedig a Phillips kapitányt.
12 év rabszolgaság 50%
Philomena - Határtalan szeretet 20%
Phillips kapitány 15%
Mielőtt éjfélt üt az óra 10%
A Wall Street farkasa 5%

Tippem: 12 év rabszolgaság

Legjobb nem angol nyelvű film:
Az olaszok tökéletesen vették az utolsó kanyarokat, míg a dánok csak a kritikusoknál tudtak igazán maradandót alkotni. Befutók lesznek a lapító, de végig esélyesnek tartott belgák? Ki tudja?
A nagy szépség (Olaszország) 50%
A vadászat (Dánia) 35%
Alabama és Monroe (Belgium) 15%

Tippem: Olaszország (A nagy szépség)

Legjobb animációs film:
Miyazakinak már csak azért is megadok legalább 10%-ot, mert ő Miyazaki. Egyébként viszont ez az Egérbirodalom éve volt.
Jégvarázs 90%
The Wind Rises 10%

Tippem: Jégvarázs

Legjobb operatőri munka:
Emmanuel Lubezkinek idén nem igazán volt ellenfele. Aki pedig volt, azt kis híján elfelejtették jelölni...
Gravitáció 85%
Inside Llewyn Davis 10%
Nebraska 5%

Tippem: Gravitáció

Legjobb művészeti rendezés/látványterv:
Továbbra is bajban vannak a kortárs látványtervezők, hiszen az akadémia a múlt szépséges díszleteit kedveli, a jelen - sok esetben kreatívabb - munkáival kevésbé törődik. Ez és a szakmai szervezetek korábbi díjazása alapján Gatsby csapatának áll a zászló.
A nagy Gatsby 40%
Gravitáció 25%
12 év rabszolgaság 20%
A nő 10%
Amerikai botrány 5%

Tippem: A nagy Gatsby

Legjobb kosztümök, jelmezek:
Na, végre itt egy kategória, melynek esélyeit az elmúlt két hét díjazása alaposan átalakította. A kosztümszakértők céhének elismerései mind olyan filmeknél landoltak, melyeket addig jóval kevésbé tartottak esélyesnek. Az akadémiák meg mentek a saját fejük után. Mi lesz itt?
A nagy Gatsby 40%
12 év rabszolgaság 35%
Amerikai botrány 25%

Tippem: A nagy Gatsby 

Legjobb smink/maszk:
Minden egyfelé mutat...
Mielőtt meghaltam 85%
Rossz nagyapó 10%
A magányos lovas 5%

Tippem: Mielőtt meghaltam

Legjobb vágás:
A múltkor már kifejtettem, hogy miért ez a legfontosabb kategória. Most mégis azt gondolom, hogy ezt a kategóriát egyik nagyesélyes film sem fogja bezsebelni minden előzetes várakozás ellenére. Persze lehet, hogy erre most alaposan rá fogok fázni...
Gravitáció 50%
Phillips kapitány 40%
12 év rabszolgaság 10%

Tippem: Phillips kapitány

Legjobb filmzene:
Gyakorlatilag kikoptak az esélyesek a Gravitáció mellől, de még mindig emlegetnek egy olyan díjazási "forgatókönyvet", hogy A nő írói Oscarja itt könnyen kicserélődhet egy zenei Oscarra. Várjuk a fejleményeket!
Gravitáció 45%
A nő 30%
Philomena - Határtalan szeretet 10%
Mr. Banks megmentése 10%
A könyvtolvaj 5%

Tippem: Gravitáció

Legjobb betétdal:
Let it go, let it go, can't hold it back anymore. Let it go, let it go, turn away and slam the door... - fogjuk még számtalanszor hallani. Hiába jött jól a U2-nak a daluk aktualitása, hiába örvend óriási népszerűségnek a Happy, ez az aranyszobor 15 év után ismét a Disney-é. Ők pedig már nagyon várják.
Jégvarázs (Let it go) 65%
Mandela - Long walk to freedom (Ordinary love) 25%
Gru 2 (Happy) 10%

Tippem: Jégvarázs

Legjobb hangvágás:
Végre egy olyan kategória, ahol nem lehet "előzetes díjszezonra" hivatkozni, mert ennek speciel nincs. Hangmérnökök véleményére és szakszervezetük érveire támaszkodhatunk csak. Ez alapján pedig itt is Gravity, Gravity, Gravity...
Gravitáció 45%
Phillips kapitány 30%
All is lost 10%
A túlélő 10%
A hobbit: Smaug pusztasága 5%

Tippem: Gravitáció

Legjobb hangkeverés:
Ebben az esetben már van egy szakszervezeti díjazás, ami mérvadó lehet. Kérdem én, hát mi más?? Mi más ebben az évben?
Gravitáció 45%
Phillips kapitány 25%
Inside Llewyn Davis 15%
A hobbit: Smaug pusztasága 10% 
A túlélő 5%

Tippem: Gravitáció

Legjobb vizuális effektusok:
Bárcsak minden kategória olyan egyértelmű lenne ebben az évben, mint ez. Azt a filmet ugyanis, aminek legalább 25% esélyt adtam volna, az akadémia nagyvonalúan mellőzte. Így viszont:
Gravitáció 100%

Tippem: Gravitáció

Legjobb dokumentumfilm:
Ez a kategória is egyre érdekesebb. Ugyanis az amerikaiak kitalálták, hogy ők mégis inkább saját magukat díjaznák. A díjszezon vége felé betoppanó 20 feet from stardom tökéletes erre a "szerepre". Hálás téma, sok zenével, szerethető miliővel. Ők lehetnek az a Dávid, mely letaszítja a Góliát Ölés aktusát a biztos első helyről. Pár hete még 100%-ra írtam a dán-norvég doku győzelmét, ma már ebben korán sem vagyok biztos. Az amerikai szakmai szervezetek jól "megágyaztak" a 20 feet from stardom sikerének, de ez még mindig az Act of killing meccse lehet. Avagy saját magára szavaz-e Amerika? (vagy egy nevető harmadikra?) A könnyedebb, hálásabb, befogadhatóbb téma nyer vagy a brutálisabb, elgondolkodtatóbb, összetettebb? A százalékok az eddigi díjazás alapján jöttek ki, de akár dobhatjuk is őket a kukába...
Az ölés aktusa 50%
20 feet from stardom 40%
The Square 10%

Tippem: 20 feet from stardom

Legjobb rövid dokumentumfilm:
Ezt most ne kérdezzétek. Én is csak kritikákra és statisztikákra támaszkodom.
The Lady in Number 6 35%
Facing Fear 20%
Karama has no walls 20%
Cave Digger 15%
Prison terminal 10%

Tippem: The Lady in Number 6

Legjobb animációs rövidfilm:
Artsy kontra mainstream verseny várható. Ez az első év, amikor már minden egyes tag kötelezően szavaz erre a kategóriára is. Ez természetesen a Disney-nek kedvez, de azért várjuk ki a végét. Végignézve a filmeket egyiket sem tartom kiemelkedőnek, mindegyik nagyjából hasonló minőséget képvisel, a közepesnél egy fokkal jobbat. Nekem a Feral volt a kedvencem animációs megoldásai miatt, de a díjra nem tűnik esélyesnek. Hublot-típusú film az elmúlt években háromszor is nyert, úgyhogy az nem teljesen esélytelen. A fő várományos persze a Disney-féle Get a horse!, amelynek legnagyobb hibája, hogy technikai erődemonstrációja és nosztalgiahullámmal egybekötött ötletrohama mellé szinte semmiféle érdemi történet nem párosul. Így viszont nehéz nyerni... Nem tudom. Tavaly pont ráfáztam erre a kategóriára. A mainstreamre kellett volna szavazni az artsy film helyett. Hogy most mi lesz? Mickey egér 3D-s utazása nyer vagy a Mr. Hublot gépiesített világába vitt báj? Az a helyzet, hogy túl erős a "Disney is back!"-kampány. Hublot meg az elmúlt évek győzteseihez képest túl gyenge... Bár ez Amerika, úgyhogy fej vagy írással is dönthetnék.
Get a horse! 45%
Mr. Hublot 30%
Room on the broom 10%
Feral 10%
Possessions 5%

Tippem: Get a horse!

Legjobb élőszereplős rövidfilm:
Itt is volna mit pótolnom. Jöjjenek a tájékoztató cikkek és egy kis tippelés.
The Voorman Problem 45%
Avant Que De Tout Perdre 20%
Helium 20%
Aquel No Era Yo 10%
Pitaako Mun Kaikki Hoitaa? 5%

TippemThe Voorman Problem


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése