2014. február 4., kedd

Muzsika

Mivel lassan hagyomány, hogy rövid filmzenei összefoglalót is készítek, íme az "eredmény". Kevés igazán kiemelkedő zenével találkoztam tavaly, ellenben azokat rongyosra hallgattam. Aki kíváncsi néhány szakértő véleményére, annak nagyon ajánlom a filmzene.net weboldal összefoglalóját.

Rangsort végül nem határoztam meg. Pár soros indoklásokkal kísérve itt vannak a kedvenceim az elmúlt évből. Némi csalással itt van a Rontó Ralph, mely az előző mozis évad lezárásakor került a mozikba, ezért nem tudott felkerülni a 2013-ban készített listára. Most kapásból duplázott.

A legjobb szerzemények:

A Tűzgyűrűből:

Pacific Rim main theme by Ramin Djawadi
- Nem hittem volna, hogy ezt írom majd, de remekül passzol a filmhez. Kellően klasszikus, kellően modern és epikus. Az emberben ott bujkáló tízéves suhanc pedig már rohan is a kedvenc robotjáért vagy öltözik be legvagányabb szerelésébe. Cool és erőtől duzzadó muzsika Ramin Djawaditól, aki érezhetően Hans Zimmeren edződött, de abszolút jól áll neki ez a stílus. Olykor elképzelem, hogy a BMC nagytermében max. hangerőn hallgatom ezt a zenét. Priceless...

Az Acélemberből:

Flight by Hans Zimmer
- Ha már szó volt róla, lássuk, mit rakott le az asztalra. 2013-ban is foglalkoztatták rendesen, de újabb klasszikus muzsikák helyett inkább önismétlés és egy fájóan elmaradó Oscar-jelölés jellemezte az évét. Ezt a track-et kivéve. Elképesztő, amit hangulatteremtésben, feszültségkeltésben tud... és amit 2:53-tól produkál, arra nincs megfelelő jelzőm. Azt mondom, ez a zene jobb filmet érdemelne...

A Szemfényvesztőkből:

Welcome to the Eye by Brian Tyler
- Neki nagy éve volt. A Thor: Sötét világ zenéjéhez nem volt még szerencsém, de az elmúlt esztendő legjobbjai között emlegetik. Ez a muzsika is bámulatos ügyességgel dolgozik alá filmjének, miközben önálló lábakon is megáll. Az utolsó két percet pedig csilliárdszor hallgattam már és még fogom is majd hallgatni...

A Feledésből:

Waking up by Anthony Gonzalez, Joseph Trapenese (M83)
- Megkockáztatom, hogy albumként a legerősebb volt 2013-ból. Nekem pont a végső betétdal nem annyira tetszik, ez viszont annál inkább. Dinamikus, lendületes track, amelynek értékét növeli, hogy egy sokáig ismeretlen francia elektronikus zenét játszó banda követte el. Ezek után pláne garantálható számukra a rengeteg munka. Még sok ilyet!

A Rontó Ralph-ból:

Wreck-It Ralph by Henry Jackman
- Tökéletes. Másfél percben minden benne van, ami miatt szerettem a '90-es évek videojátékos világát. Pont.


A legjobb dalok:

I see fire (A hobbit: Smaug pusztasága)
- A hobbit második részének dala elsőre rendkívül furcsa volt, aztán megszoktam, aztán a filmhez csatlakoztatva már nagyon tetszett. Respect Ed Sheeran!

Young and beautiful (A nagy Gatsby)
- Sokáig kerülgettem ezt a dalt, míg végül első hallásra bérelt helye lett a listán. Csak mert igen jó. Tényleg. Elérte, hogy kicsit jobban szurkoljak Gatsby stábjának az Oscaron. Lana del Rey csúcsformában.

How long will I love you (Időről időre)
- Jaj, az a montázs a filmben, amikor elhangzik ez a dal. Mindig szerelmes lesz tőle az ember. Jon Boden, Sam Sweeney és Ben Coleman - köszönjük!

- Ezt talán nem kell különösebben magyarázni. Henry Jackman pazar munkát végzett. A legtöbbet hallgatott album 2013-ból.

Looking for freedom (Django elszabadul)
- Ez volt a kedvencem a tavalyi évből. Anthony Hamilton és Elayna Boynton tudják mitől döglik a légy, plusz ha ehhez a párosításhoz érkezik egy Quentin Tarantino, ott biztosan nem marad kő kövön.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

OSCAR 2023 - A nyertesek listája

Legjobb film Nyugaton a helyzet változatlan Elvis Avatar: A víz útja Minden, mindenhol, mindenkor A Fabelman család Tár A sziget szellemei T...