2014. február 3., hétfő

Asterix, a gall




Az utat jelzik a légiósok, lesz arrafelé még jó sok...







ObjektívenKrisztus születése előtt ötvenben a franciák őseit, a gallokat hosszú harcok után legyőzték a rómaiak. Egész Galliát elfoglalták, pontosabban nem is az egészet, mivel hogy egyetlen tartomány győzedelmesen ellenáll a hódítók támadásainak. E kicsiny falucskában - amelyet a rómaiak erődrendszere vesz körül - él Asterix harcos és bátor hadviselt társa, Obelix, és a csodavarázsló, Panoramix. Asterix vadászat előtt-közben, hogy-hogy nem, mindig római szagot érez. Olyan időket élnek, mikorra már a rómaiak latinul is elfelejtettek. A nagysikerű képregény egyik első, rajzfilmes feldolgozása.

Szubjektíven: Érdekesség, hogy ez a film - mely kezdő pontnak tekinthető az egész estés Asterix-alkotások tekintetében - az eredeti képregény szerzőinek beleegyezése, tudta és közreműködése nélkül készült el. René Goscinny és Albert Uderzo később kísérletet is tettek rá, hogy leállítsák a film gyártási folyamatait, de azok már annyira előrehaladott állapotban voltak, hogy nem jártak sikerrel. Az alkotópáros a képregények és a filmek jogaival kapcsolatban azonban elérték, hogy ezentúl ők rendezhessenek Asterix-mozikat. És valljuk be, jobb is lett így, hiszen a sorozat legsikerültebb darabjai az ő kezük munkái (Asterix 12 próbája, Asterix és Kleopátra). Ezzel az 1967-ben készült darabbal sincs semmi baj, csak még érezhetően keresgéli önmagát. Keres egy stílust, keresi a humor átadásának módjait... de már így is rendkívül szórakoztató. Ray Goossens rendező összességében jó munkát végzett és nem utolsósorban útjára indított egy máig hatalmas népszerűségnek örvendő sorozatot. Goosens ezt követően visszatért a televíziózás és a dokumentumfilmek világába, de azt hiszem ezzel az alkotásával örök érvényű lenyomatot hagyott az utókornak animációs szempontból. Ilyen kalandorokra van szüksége a filmvilágnak!

Kiknek ajánlom?
Asterix és Obelix rajongóinak feltétlenül, de bárki tehet vele egy próbát. Hogy aztán később 12-t tegyen.

Értékelésem: 70%


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

OSCAR 2023 - A nyertesek listája

Legjobb film Nyugaton a helyzet változatlan Elvis Avatar: A víz útja Minden, mindenhol, mindenkor A Fabelman család Tár A sziget szellemei T...