2014. január 15., szerda

A hobbit - Smaug pusztasága



Az akciózást és a kalandozást választja. Pergőbb, mint az első rész, de majdnem rajtaveszt.







ObjektívenMiután Zsákos Bilbó, Gandalf, Thorin és a törpök sikeresen átkeltek a Ködhegységen (illetve alatta), úgy döntenek, hogy keletre, a Bakacsinerdő felé indulnak. Mielőtt a többiek bevetnék magukat a sűrűbe, Gandalf elbúcsúzik a csapattól és másfelé veszi az irányt. Az erdőben rögvest óriáspókok támadnak a társaságra, majd erdőtündék ejtik fogságba őket, Bilbó kivételével, aki segít megszökni a többieknek, hogy együtt haladjanak tovább az emberek lakta Tóvárosba. Innen vezet a folyó a Magányos Hegyhez, ahol Bilbó megmutathatja, mit tud. Meg kell találnia a titkos ajtót, majd szembe kell néznie Smauggal, a rettenetes sárkánnyal. Eközben Gandalf sem rest, a Fehér Tanács felkeresése után elutazik Dol Guldurba, ahol megtudja, valójában ki az ott tanyázó Feketemágus. Bakacsinerdő tündéi pedig Thranduil király és fia, Legolas vezetésével kénytelenek megütközni a Dol Guldurból özönlő ork sereggel.

Szubjektíven: Előre leszögezem, szerintem sem nem jobb, sem nem rosszabb az első résznél. Ott a második felét éreztem felpumpáltnak, itt a bevezető, ráhangolódó szakaszt. Ez különösen is fájó abból a szempontból, hogy a könyv leghangulatosabb részei lettek "elintézve" egy-egy akciójelenettel, vagy néhány jelentőségteljes mondattal. A bakacsinerdő végéig gyakorlatilag folyamatosan szalad, mozog a kamera, ami igencsak megdolgoztatja a látószerveket, a szívhez viszont nem tud közel jönni a film. Csak amikor megnyugszik. Számomra akkor költözött végre némi hangulat, varázslat a képek mögé, amikor megérkeztünk Tóvárosba. Nem véletlen. Mindez összefüggésben van Peter Jackson mozijának tán legnagyobb hibájával: már az előzeteseken is látszott, de akkor még reménykedtünk, hátha tévedünk. Sajnos nem. Egyszerűen agyon vagyunk lőve CGI-vel. A stáblistát végigülve kb. 20-szor annyi név szerepelt az effektesek munkacsoportjában, mint a díszletekkel, a maszkokkal, a jelmezekkel foglalkozóknál. Meglátszik a végeredményen. Tóváros csodálatos díszletei, a tündebörtön kialakítása vagy Brí hangulatos kocsmavilága nem kapnak elég hangsúlyt, pedig csúcsteljesítményekről beszélünk. Az első rész a maga komótosságában megtalált egyfajta arányt, itt pont a végére esik szét a film a túlspilázott fináléval, ami még Jackson-mércével mérve is meglehetősen hihetetlenre sikerült. De még a végét is menti valami/valaki, akivel szemben óriási elvárásaim voltak, mégis vastagon vitte a magasságot: Smaug szenzációs. Megvalósítása, személyisége, jelenléte. Lehengerlő figura. De nem ő a második rész egyetlen pozitívuma. A dörgedelmes jelzők mellett sok kisebb-nagyobb pozitívumról tudok beszámolni. A törpök infantilizmusa végre háttérbe szorul; nem tolakodóan, de megjelenik a gyűrű negatív hatása Bilbóra; a Dol Guldur mellékszál végig feszült, izgalmas, látványban is lehengerlő. Smaug mellé felzárkózik Bard alakja. Emberi hős, helyén az esze, a szíve és a bátorsága. Komoly szerepe van abban, hogy végül jó szájízzel gondolok vissza a filmre. Tauriel karaktere úgyszintén. Persze tudom, hogy most mindenki a szerelmi szálon van kiakadva, de ennyit pont elbírt Peter Jackson mozija. Nem kiemelkedő a filmzenei album, de nagyon kellemes muzsikák vannak benne egy egészen egyedi és a filmhez meglepően jól passzoló betétdallal. A legnagyobb hiba mellett pedig engedtessék meg szólni a legnagyobb pozitívumról is. Peter Jacksonnak most végre lehetősége van arra, ami a Gyűrűk ura-filmeknél nem volt: részletekre kiterjedő, nagyívű történetmesélést vihet végbe. Amit többnyire igen jó nézni. Összességében még mindig nem az igazi, de nincs csökkenés a színvonalban, mely továbbra is magas.

Kiknek ajánlom?
Ezt úgyis csak az nézi meg, akit érdekel a Tolkien-univerzum és a Jackson-fantáziavilág.

Értékelésem: 75%

2 megjegyzés:

  1. Felirattal láttad? Mennyire van széttorzítva Ben Cumberb. hangja Smaugként?

    G.G.

    VálaszTörlés
  2. Igen, feliratosan néztük. Szerintem jó lett Smaug hangja, bár azt is megállapítottuk, hogy (majdnem) bárki eljátszhatta volna, akinek kicsit is jobb a hangszíne.

    VálaszTörlés

OSCAR 2023 - A nyertesek listája

Legjobb film Nyugaton a helyzet változatlan Elvis Avatar: A víz útja Minden, mindenhol, mindenkor A Fabelman család Tár A sziget szellemei T...