2010. november 9., kedd

A tökéletes trükk


Abrakadabra!








Objektíven: A történet a múlt századforduló Londonjában kezdődik, ahol a bűvészek a kor legnagyobb sztárjai. Két fiatal varázsló van feljövőben: a feltűnő és kifinomult Robert Angier (Hugh Jackman), aki mellesleg a közönség kedvence, és a kicsit bárdolatlan, egyszerű Alfred Borden (Christian Bale), aki igazi géniusz, de hiányzik belőle az a képesség, hogy lebilincselje nézőközönségét. Eleinte barátság és egymás munkája iránti tisztelet van közöttük, de mikor a legnagyobb dobásnak szánt trükkjük rosszul sül el, egy életre ellenséggé válnak - legfőbb vágyuk az lesz, hogy a másikat legyőzzék. Minden trükk és minden fellépés egyre fokozza a véres versenyt közöttük, míg gyűlöletük végül nem ismer határokat. Még az újonnan felfedezett elektromosságot és a briliáns tudós, Nikola Tesla segítségét is felhasználják versengésükben, fittyet hányva arra, hogy közben környezetükben mindenkit életveszélybe sodornak.

Szubjektíven: A film Christopher Priest 1995-ben megjelent díjnyertes könyve alapján készült. És nem véletlen: Ismét Chris Nolan kacsint ránk a direktori székből. Nem is kezdődhetett volna jobban a 2007-es év! Január 4-én egy olyan alkotás tett próbára bennünket a filmszínházakban, mely a legtapasztaltabb, legrutinosabb moziba járóknak is okozhat meglepetést mind a mai napig! Nem elsősorban a csavaros történetre gondolok, hanem annak bámulatos prezentálására. Megszállottságról, elhivatottságról és annak hatásairól mesél A tökéletes trükk, és mindezt lehengerlően teszi: stílusosan, izgalmasan, elegánsan, látványosan, két - tudása legjavát nyújtó - főszereplővel. Christian Bale hozza remek formáját, Hugh Jackman pedig végre egy igazán jó szerepben bizonyíthat. A film legnagyobb bravúrjának tartom, hogy Nolan el tudja érni, hogy egyik percben az egyik, másik pillanatban a másik karakterrel szimpatizáljunk. Nem mehetünk el szó nélkül a mellékszereplők játéka mellett sem. Michael Caine képtelen rosszul játszani, David Bowie pedig egy évtized után tér vissza az élvonalba, pazar alakítással. A film nagy felfedezettje Rebecca Hall volt, aki ezután számolatlanul kapta a szerepajánlatokat. Mit sem érne persze mindez, ha nem lenne egy mágus a háttérben, aki színészvezetésével, kamerairányításával, precíz rendezésével minket nézőket is benne tart az ámulatban. Nolan érdeme, hogy a széttartó műfajegyveleget képes volt összeforrasztani, ami végül egy kőkemény drámában állt eggyé és egésszé. Ami felróható, az a rendkívül hosszúra nyúló játékidő, és a Borden-vonal kiszámítható csavara. De még így is ezerszer jobban járunk, mint más szemfényvesztőknél, akiknél a csavarok öncélúan a történet feltupírozását szolgálják. Itt szó sincs erről. A drámát erősítik, mely - a filmet sokadszor nézve is - kőkemény.

Kiknek ajánlom?
Azoknak semmiképp, akik a címet olvasva kellemes nyári mozimatinéra számítanának. Felnőtt nézőknek, csavaros történeteken edződőknek, az elegáns látványvilágok kedvelőinek, kemény drámára áhítozóknak.

Értékelésem: 90%

3 megjegyzés:

  1. Volt egy hét, hogy 4-szer néztem :-)
    Az IQ-m ezek szerint alacsony, de én nem jöttem rá a csavarra. Látom, szereted Christopher Nolan-t :-)

    VálaszTörlés
  2. Ez kapta a legtöbb szavazatot a KT-n, úgyhogy ez lett a befutó 2007-re. Úgy tűnik, nem csak én szeretem, hanem tényleg rendkívül népszerűek a filmjei - szerencsére.

    VálaszTörlés
  3. "azoknak semmiképp, akik a címet [PestiEstet] olvasva kellemes nyári mozimatinéra számítanának"
    - mert még hónapokig nyögni fogják :D

    Egyébként csodálatos film, de kőkemény..

    VálaszTörlés

OSCAR 2023 - A nyertesek listája

Legjobb film Nyugaton a helyzet változatlan Elvis Avatar: A víz útja Minden, mindenhol, mindenkor A Fabelman család Tár A sziget szellemei T...