2013. december 9., hétfő

Változó szerelem




Egy film, amitől lehetetlen nem szerelembe esni...







ObjektívenAmikor a második osztályos Bryce és Juli először találkoznak, Juli azonnal beleszeret a fiúba. Bryce nem viszonozza az érzelmeit, sőt: az elkövetkező években mindent megtesz, hogy távol tartsa magától önjelölt barátnőjét. A talpraesett és szabad szellemű Julit azonban ez a semmiség nem tudja eltántorítani. Rob Reiner rendező kedves romantikus vígjátéka az általánostól a középiskoláig, sikereken és katasztrófákon, családi drámákon és az első szerelmen át követi a pár sorsát.

Szubjektíven: Érdekes figura ez a Rob Reiner. Író, rendező, színész, zeneszerző, producer egyszemélyben. Ha kedve úgy tartja, beugrik színészkedni Scorsese egyik filmjébe, máskor videójáték zenei összeállításán ügyködik. Egyébként pedig rendez. És kevés olyan direktort tudunk mondani, akinek munkái személyesebb hangvételt ütnének meg párkapcsolatról, öregedésről, testvéri kötelékekről. Egyszer elmeséli minden idők talán legszebb történetét a tinédzserkori barátságról (Állj mellém!), aztán felnőtt romantikával folytatja (Harry és Sally), horrorba nyúló thrillert készít (Tortúra), majd a politikai krimi asztalán alkot maradandót (Egy becsületbeli ügy). Csakhogy ne lehessen beskatulyázni. Mostani filmje a kamaszkori szerelem világába repít el minket. Bryce és Juli történetét látva hamarabb a sztoriban érzem magam, mint a fent említett Scorsese akármelyik filmje kapcsán. Másfél óra repült el az életemből, miközben arra gondoltam, talán még még még folytatódik, annyira jó nézni. Igen, pontosan így töketlenkedünk mi fiúk, és igen, pontosan ennyire a megérzéseik rabjai a lányok. A Madeline Carroll alakította Juli vonala erősebb ugyan, de az összhatást ez sem rontja komolyabban. A zene, a narratív megoldások, a nosztalgiafaktor, mind elsőosztályú! A Változó szerelem apró hibáival együtt is zseniális filmalkotás, különösen az elmúlt évek termését tekintve az. Bár több ilyen történet születne az első szerelmek szívvel-lélekkel teli világáról. Ahh, megyek is, kedvem támadt szerelmesnek lenni valakibe.

Kiknek ajánlom?
Ezt mindenkinek látnia kell. Nem is tudom, mikor írtam le utoljára ilyet.

Értékelésem: 90%  

11 megjegyzés:

  1. Odaállok mellé. Érdemes megnézni! Az utolsó 3 perc megtanít udvarolni! :)

    VálaszTörlés
  2. Ettől még a kövek is szerelmesek lesznek. :-)

    G.G.

    VálaszTörlés
  3. 2 hours* later...
    Aaaah. Tényleg nagyon szép film, gyönyörűen van megkomponálva, pont ilyenre volt ma szükségem, kösz a tippet! A zenére csattogó metszőollóért külön hatalmas piros pont!
    De azért én mondjuk a Csillagportól szerelmesebb leszek, mint attól, hogy egy makacs 7 éves kislány kipécézi magának a szőke szomszéd kisfiút, éveken át pitizik neki, majd amikor végre rájön, hogy hülyét csinál magából és ennél ő többet érdemel, akkor a srácnak elkezd hiányozni a sztárol.. akarom mondani nyaggatás.

    *plusz a kikölcsönzéssel eltöltött idő : )

    VálaszTörlés
  4. Nekem ennél nem igazán kell több, annyira ismerős, annyira igazi... :)
    A Csillagport Mazsom kritikája óta nem mertem megnézni, de lehet, hogy teszek vele egy próbát a közeljövőben.

    VálaszTörlés
  5. Nekem pont ugyanilyen szép és "egyszerű" film kéne, csak éppen gimnazista korúakról vagy esetleg egyetemistákról és a végén telebömbölném a polifoamomat és a nemlétező párnámat...

    Mi volt Mazsom kritikája?!

    VálaszTörlés
  6. 500 nap nyár megvolt már? Vagy a Mielőtt felkel a nap/Mielőtt lemegy a nap/Mielőtt éjfélt üt az óra trilógia? Vagy az Egyszer?

    Mazsom kritikájának az volt a lényege, hogy ő személy szerint nem szereti, ha egy mese nem veszi magát komolyan. Ezzel én is egyetértek. A mese a világ legkomolyabb műfaja, nem lehet poénra venni, mert elvész valami a lényegéből. Márpedig a Csillagpornál érezhetően poénra van véve az egész, a film nem veszi komolyan a műfaját - Mazsom meglátása alapján.

    VálaszTörlés
  7. Csillagpor nálam nem ütött, jól megcsinált lovestory. Nem drámai.

    G.G.

    VálaszTörlés
  8. jaja, nem dráma, hanem romi film, aminél számít nagyon, hogy milyen hangulatban néztem először 2010-ben - és most pont ugyanolyanban voltam : )

    VálaszTörlés

OSCAR 2023 - A nyertesek listája

Legjobb film Nyugaton a helyzet változatlan Elvis Avatar: A víz útja Minden, mindenhol, mindenkor A Fabelman család Tár A sziget szellemei T...