2012. november 9., péntek

Social Network - A közösségi háló



"Korának és helyének tökéletes szimbóluma."








Objektíven: 2003 egyik őszi éjszakáján a kollégiumi szobájában egy egyetemista új számítógépes programot tervezett - a haverjai közösségi életét áttette a netre, hogy megkönnyítse a kapcsolattartásukat. És ez bomba ötletnek bizonyult. Mark Zuckerberg nem sokkal később már a világ legfiatalabb milliárdosa volt... de ezzel alaposan felkavarta a magán- és szakmai életét is.

Szubjektíven: A mai napig újra és újra előveszem a filmzenei albumot, ami pont olyan, mint David Fincher alkotása. Vérprofi és szerethetetlen. A közösségi hálót szerintem nem lehet szeretni, ugyanis nem hagyja magát. Ez igaz a zenén át a karaktereken keresztül a rendezésig mindenre. Régen volt már 'szerencsém' olyan filmhez, ahol ennyit kellett olvasni a feliratokat, figyelni a szövegre. Aaron Sorkin annyi dumát írt, hogy az elképesztő. Meg is kapta érte az Oscar-díjat, de még véletlenül sem a mennyiség, sokkal inkább a minőség miatt. A sok beszédnek kevés alja-effektust a lehető legprofibb módon keltette életre és vetette papírra. Nincsenek mély kapcsolatok, csak felületes emberek és szövegelés, szövegelés. Jesse Eisenbergnek ez még testhez is áll, nagyon jól nyomja. Pozitívum még ezeken kívül: Az evezős jelenet azért ütős, mert pont olyan, mint egy megszerkesztett Facebook, Youtube vagy akármilyen videó, zenéstül mindenestül... Operatőri munkának repül a piros pont. A színészgárda olyan természetesen játszik, hogy már-már félelmetes. És igen, Justin "N'Sync" Timberlake is teljesen korrekt. A szereplők közül még talán Andrew Garfield karakterével lehetne leginkább szimpatizálni, de ő lesz az, aki elszúrja a dolgokat, és nem ér fel Zuckerberg zsenijéhez. A negatívumok listájára is felkerült egy s más. Néha túlontúl csapongó volt a történetvezetés és sok idő ment el a jogi procedúra bemutatására is. Bár ezt később megértettem, hisz David Fincher valószínűleg a jelenhez keresett fogódzót, ami gyakorlatilag így néz ki. Egyik perelési kísérlet éri a másikat... Aztán ott van még az én régi jó problémám. Értem, hogy elidegenítő effektus, ha senkivel sem tudsz azonosulni, de hogy tényleg senkivel?!?!?! Plusz itt van a film időzítése is. Szerintem néhány év múlva nem ért volna ennyit, mert eredetiségnek és újításnak híján van. Ezzel persze nem azt akarom mondani, hogy divathullámot lovagol meg, mert pont nem a divatra, hanem örök érvényű dolgokra koncentrál. David Fincher akkor is megcsinálta volna, ha épp nincs Facebook-láz. Sokáig találgattam miről is akar szólni ez a film? Mert kicsit szól Zuckerbergről, kicsit a Facebook-ról, kicsit a kor (vagy inkább kór)jelenségről, kicsit a kommunikáció-képtelenségről, kicsit a Zuckerberg-Saverin szálról. Aztán arra eszméltem rá, hogy arról szól, ami ezekben közös. A modern kor "modern" magánya, a mély kapcsolatok hiánya, a "közel vagy - mégis távolinak érezlek". Még Facebook-eredetmítosznak se mondanám. Az biztos, hogy szabályosan rossz érzés nézni, annyira semmilyen világot mutat be. A mi világunkat... Kőkeményen szembesítő film. Van valakinek kedve változtatni?

Kiknek ajánlom?
Ezt (sajnos) nagyon sok embernek látnia kéne.

Értékelésem: 85%

12 megjegyzés:

  1. "közel vagy - mégis távolinak érezlek" - hát még akkor mi van, ha úgy kezdődik, hogy "távol vagy"... ?

    VálaszTörlés
  2. De ami miatt most főleg itt vagyok: ma elcsesztem hihetetlenül sok időt, ami nagyrészt a rendeződnek és egy 1999-es kultuszfilmjének (?) köszönhető. Nem írtál róla! Letaglózva ülök, egyrészt mert nem filmnézést terveztem ma estére, másrészt viszont nem értem a film végét meg annak fényében az egész produkciót és ráadásul nem tudom eldönteni, hogy mit is érzek a filmmel kapcsolatban - a csavar a háromnegyedénél odavágott, attól lett hirtelen értelme odáig néznem, de azért szerintem egy durva film és semmi feloldás nincs benne.

    VálaszTörlés
  3. Csak nem megnézted a Harcosok klubját?? :)
    Háhháá!!! :)
    Na, arról aztán nagyon nehéz írni...
    De majd megkísérlem.

    Abban azért biztos vagyok, hogy nem "elcseszett" idő volt.

    VálaszTörlés
  4. A "Harcosok klubja" ... Minden idők filmje. Jókor kell megnézni, kell hozzá a megfelelő életállapot.

    Talán írok is róla...
    GG

    (bocs, nincs a munkahelyemen Gmail)

    VálaszTörlés
  5. Emitten, ha Ágó engedi.

    Valamikor...

    VálaszTörlés
  6. Valaki!!! Harcosok klubja? Gergő blogja?

    VálaszTörlés
  7. Hohóó! Csak nyugalom.
    A "Valamikor..." eddigi tapasztalataim szerint azt jelenti, hogy: "Ha ebben a naptári évben tudok rá időt szakítani, akkor lesz."

    VálaszTörlés
  8. és itt a naptári évet szigorúan kell venni!!! :-)

    Majd összeszedem magam, de most nagy hajtás van munkahelyen.
    G.G.

    VálaszTörlés
  9. Addig is: http://galeria.index.hu/tech/2013/02/08/magyar_memek_tengere/25 : ))

    VálaszTörlés

OSCAR 2023 - A nyertesek listája

Legjobb film Nyugaton a helyzet változatlan Elvis Avatar: A víz útja Minden, mindenhol, mindenkor A Fabelman család Tár A sziget szellemei T...