2012. november 2., péntek

Genfest spot


Dééjj... ááár... jáááng... pípóól...






Objektíven: A Fokoláre Mozgalom fiataljai által szervezett világméretű találkozó beharangozó videója, mely hosszas egyezkedések után végül 2012. február elején látott napvilágot.

Szubjektíven: Az a baj, hogy ismerem a háttérsztorit, így pedig nem az igazi. Olyannak kéne írnia róla, aki nem tudja, hogy az eredeti verzió hogyan nézett ki, milyen zene volt alatta, mi volt a célja... De mivel alapszabály, hogy függetlenítjük magunkat ezektől a dolgoktól (ugyebár), ezért megkísérlem pártatlanul megfogalmazni véleményemet - ami nem fog sikerülni, előre leszögezem. Spotról beszélünk, tehát rövid, figyelemfelkeltő, kreatív alkotásról. Eredeti jelentését tekintve reklám, ajánló. Ha ebből a szempontból nézzük a dolgot, korrekt. Bár azt nem tudtam meg, hogy egy kisváros utcai flash mobjára, vagy egy világváros több ezer fős rendezvényére hívnak-e, de majd úgyis rákattintok a végén megjelenő weboldalra... ...ami csak nem akar megjelenni. Spotunk két perces és a 90. másodpercnél már "csúcsra van járatva" a hangulat. Ezt követően maximum(!) 6-7 másodpercnek szabadna következnie, ami elirányít a megfelelő helyre. De nem. Kőkemény 30 másodperccel nézünk szembe, ami szinte garantálja, hogy a lelkesedés alább hagy. A megvalósítással kapcsolatban problémásnak éreztem, hogy mintha nem tudna (nem akarna) eldőlni, hogy egy komoly, profi munkáról vagy egy mobillal felvett anyagokat összevágó, fanvideo kaliberű anyagról van-e szó. A komoly szándék érezhető, ahogy a rendelkezésre álló képi anyagból is sikerül változatos, figyelemfelkeltő spotot összehozni, de legközelebb jobban kell ügyelni a technikai részletekre. És akkor itt tegyünk egy pontot. Sokkal több nem róható fel direktor úrnak és stábjának - akikről tudható, hogy útközben lettek "stáb". Leginkább az adhat okot bizakodásra, hogy egy pillanatig sem unalmas, másfél percig jól építkező "reklámanyag" született, mely bár valószínűleg azoknak fog legtöbbet jelenteni, akik tudják miről van szó, de az egri Dobó tér és a fiatalosság adta hangulat átütő erejét így sem lehet megkérdőjelezni. Úgyhogy hajrá tovább kedves stáb! Elsőre egész korrekt, a következő már szuper lesz.

Kiknek ajánlom?
A Hogyan készítsünk spotot? - I. lecke (lehetőségek, tanulságok és hibák) című kurzus hallgatóinak.

 

2 megjegyzés:

  1. Sok dologgal együtt tudok érteni! Szerintem nem lehet érezni, hogy bárhol is mobillal lenne felvéve, illetve beleillene egy ilyen filmbe, de az utómunkálatok nagyon hiányoznak (erős kontrasztok, színek, stb.). Reméljük, hogy legközelebb ebben is fejlődik a rendező.

    Értékelésed?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Direkt nem értékeltem, mert nem tudtam pártatlanul szemlélni a témát. De olyan 65% környékén adnék. Hát te? :)

      Törlés

OSCAR 2023 - A nyertesek listája

Legjobb film Nyugaton a helyzet változatlan Elvis Avatar: A víz útja Minden, mindenhol, mindenkor A Fabelman család Tár A sziget szellemei T...