2011. január 13., csütörtök

L'homme sans ombre


Schlemil Péter csodálatos története - csodálatosan





Objektíven: Egy ember elveszíti az árnyékát...

Szubjektíven: Georges Schwizgebel Adalbert von Chamisso: Schlemil Péter csodálatos történetét dolgozza fel. A regény 1814-ben íródott, ez Chamisso leghíresebb munkája. Majd minden európai nyelvre lefordították, és többször feldolgozták a történetét, opera, regény illetve a svájci származású rendező jóvoltából animáció formájában is. A főhős körül köröző nézőpont, allegórikus mondanivaló, különleges animációs technika. Művészfilm ez, a jobbik fajtából, éppen nem esik át a nagyot mondok - kategóriájába, megmarad egyszerűnek. A zene rendkívül jó választás volt, támogatja, építi a történetet, mely csak a kidolgozás/megvalósítás szempontjából hagy magán némi támadási felületet. Schwizgebel filmje Cannes-ból a legjobbnak járó díjjal távozott és örömmel fogadták a világ szinte valamennyi animációs filmfesztiválján.

Kiknek ajánlom?
Azoknak, akik nem ezzel az alkotással kezdik az ismerkedést az animációs művészfilmek világával. Érdekes, mert művészfilm és nem is, bőven tudnánk olyan alkotásokat mondani, melyekre sokkal inkább illene ez a jelző. Inkább akkor annyit mondok, hogy nem könnyű emésztés, de megéri.

Értékelésem: 80%

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

BEST OF 2023 - MOVIES / A legjobb filmek

73. A szörny 72. Asterix és Obelix: A Középső Birodalom 71. Megtorlás   70. Transformers: A fenevadak kora 69. The Electro-Rocker 68. Barátn...