2011. július 17., vasárnap

Wild Wild West - Vadiúj Vadnyugat


Hiába, nem sikerülhet minden. Barry Sonnenfeld az Addams Family után igencsak mellényúlt.







Objektíven: A büszke déliek visszavágásra készülnek az elvesztett polgárháború után. Hadseregük nem lévén új és minden eddiginél hatékonyabb harci eszköz kifejlesztésén és Grant elnök meggyilkolásán dolgoznak. Vezérük a zseniális és bosszúéhes háborús veterán, Arliss Loveless (Kenneth Branagh). Az agytröszt parancsára elrabolják az Államok legnagyobb tudósait, hogy titkos rejtekhelyükön a félelmetes Tarantula nevű harci szerkezet megvalósításán dolgozzanak. A kormány két legjobb titkos ügynökét küldi a mindenre elszánt lázadók megállítására. Az egyik James West (Will Smith), akinek sármja, nagy dumája és gyors keze a fegyvere. A másik Artemus Gordon (Kevin Kline), aki pedig az álcázás, az intelligencia és az ügyes kis szerkezetek nagymestere. A két ügynök kezdetben egymással rivalizálva vág neki a feladatnak, de gyorsan rájönnek, hogy ezzel az ellenféllel szemben csakis egymással társulva érhetik el céljukat.

Szubjektíven: Az egy dolog, hogy bukás volt a mozipénztáraknál. Viszont a (sokkal) szebb napokat látott Barry Sonnenfeldet is ez a western-vígjátéknak szánt produktum indította el a süllyesztő felé és ez már inkább szomorú. Olyan rendező, akinek a világ egy galád családot és pár sötét zsarut köszönhet, nem elégedhetne meg ilyen alapanyaggal. Pedig ketten dolgoztak a sztorin és négyen (!) a forgatókönyv kimunkálásán. Mégis egy káosz lett belőle. A sci-fi, a vígjáték és a western vonal nem állt össze egésszé, az egymásra dobált ötletek sokasága pedig önmagában kevés. Sonnenfeld láthatóan nem tudott mit kezdeni a helyzettel, ahogy színészei is inkább a ripacskodás felé fordultak határozott koncepció hiányában. Szinte rossz érzés olyan nagyszerű színészeket látni, mint Kevin Kline vagy Kenneth Branagh, akikről tényleg halvány fogalmam sincs, miért kötöttek ki egy ilyen film forgatásán. A látvány, néhány jól elsütött poén és a gondosan kimunkált díszletek segítenek a mozi túlélésében. Egyébként a film - ahogy ezt már mások is többször leírták - önmaga paródiája. De még annak is gyenge.

Kiknek ajánlom?
Senkinek, Sonnenfeld rajongótáborának legfőképp nem, mert ők elég nagyot csalódhatnak a Men in Black és az Addams Family után.

Értékelésem: 30%

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

BEST OF 2023 - MOVIES / A legjobb filmek

73. A szörny 72. Asterix és Obelix: A Középső Birodalom 71. Megtorlás   70. Transformers: A fenevadak kora 69. The Electro-Rocker 68. Barátn...