2011. február 12., szombat

A csend világa


Arany Pálma és Oscar-díj egy természetfilmnek? Igen! Cousteau kapitány klasszikusa a legnagyobbak között!






Objektíven: Cousteau "kapitány", a világhírű francia tengerkutató és könnyűbúvár természetfilmje művészi élményt nyújtó dokumentumfilm. Messze túlmegy a valóság képi ábrázolásán. Filmjében a lélegzetelállító képek, a kommentár és a zene tökéletesen összhangban vannak. A lényegében tudományos-ismeretterjesztő anyagot, a varázslatos víz alatti világ ezer arcának megörökítését meg tudták tölteni a valóság, az emberi világ izgalmas, kalandos levegőjével.

Szubjektíven: Jacques-Yves Cousteau kapitány - egy legenda, egy kiváló ember. Nagyszerű természetfilmek alkotója, elsőrangú kutató, búvár. Filmje A csend világa valóban oda kalauzol bennünket, ahol nincs hang, ahol a vízi élőlények, a korallszirtek pompája ragad magával. A narrátor nélküli részek alatt megismerhetünk egy láthatatlan, feltérképezetlen világot. Nagyszerű érzékkel összerakott epizódok, kalandos felfedezések tarkítják utunkat szárazföldön, vízen és víz alatt. Ami az egészet különlegessé teszi, hogy mi is a Calypso fedélzetén érezzük magunkat, matrózként, búvárként viselkedünk és nem csak majdnem. Minden perce átérezhető, legyen szó gyönyörű képekről vagy épp hátborzongatóan naturális, sokkoló jelenetekről. Az állatvédők ma minden bizonnyal fennék a fogukat a hasonló alkotásokra, de 1956-ban ez leginkább az újdonság erejével hatott. Inkább tanulhatna a mai kor dokumentumfilmese Louis Malle remek rendezéséből, hogyan kell emberközeli, nem pusztán tényeken alapuló filmet készíteni. A csend világa nem csak a palackos reduktoros merülést "találta fel", nem csak az első igazi búvárfilm volt, hanem Cousteau kapitány és a matrózok segítségével társsá vált egy máig feledhetetlen természettúrán.

Kiknek ajánlom?
A természetfilmek kedvelőinek. A Cousteau-életmű szerelmeseinek és a varázslatos képi világok szakavatott közönségének. Sokadszorra is felemelő élményt nyújt.

Értékelésem: 100%

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

OSCAR 2023 - A nyertesek listája

Legjobb film Nyugaton a helyzet változatlan Elvis Avatar: A víz útja Minden, mindenhol, mindenkor A Fabelman család Tár A sziget szellemei T...