2015. június 26., péntek

In memoriam

Az elmúlt néhány hét során több kiváló művésztől kellett végső búcsút vennünk. Rájuk emlékezünk most.

A Babe kapcsán ismerte meg a világ a nevét. Meleg tónusú képei, maximalista munkamódszere hamar népszerűvé tették az álomgyárban. Élete legnagyobb kihívása A Gyűrűk Ura-trilógia fényképezése volt. Szerette és kihívásként tekintett a terepmunkákra. Kevésbé kedvelte a stúdiófelvételeket, melyek alkotói szempontból számára nem nyújtottak élményt. Köszönjük, hogy megjelenítetted nekünk Középföldét!

1988-ban írta meg első regényét a Farkasokkal táncolót, melynek utóéletét nem kell bemutatni. A regény Kevin Costner alkotógárdájánál landolt, hamarosan Blake is csatlakozott forgatókönyvíróként. Az azonos című film minden idők egyik legsikeresebbje lett. Michael Blake elévülhetetlen érdemeket szerzett a western-reneszánsz elindításában, legutoljára (2011-ben) a Winnetou-t adaptálta, de abból már nem lett film. Immár örökké a farkasokkal táncol.

Pierre Brice 1962 és 1998 között számos filmben öltötte magára a bátor törzsfőnök jelmezét, alakja lassan szinte teljesen egybeforrt a legendás indián karakterével. Bár francia színész volt, kultusza igazán Németországban és Kelet-Európában alakult ki az indián-filmeknek hála. Winnetou az örök vadászmezőkre távozott.

Mit is lehetne írni arról, akinek az életműve ennyire szerteágazó és sokszínű? A legtöbben talán negatív filmszerepei kapcsán emlékszünk rá, de érdemes hozzátenni, hogy nem csupán színészi munkái voltak, Remekül zenélt, nyolc nyelven beszélt, szinkronizált, színházakban játszott, közreműködött egy power metal együttes lemezének elkészítésénél, és még hosszan lehetne sorolni tevékenységeit. Nem túlzás kijelenteni, ikonikus karakter távozott el, példaértékű karizmával, orgánummal és munkaszorgalommal.

Rendkívül fájó veszteség. Egy ragyogó tehetségű zeneszerző hagyott itt bennünket, akinek dallamait mindig örömmel fogjuk felidézni. Ligeti György egykori tanítványa saját magát "történetmesélőként" jellemezte, aki zenéjével a film szereplőinek legmélyebb érzéseit kívánta a közönség elé tárni. Lehet-e feledni A rettenthetetlent, a Titanic-ot, az Apollo 13-at, az Egy csodálatos elmét és a többi klasszikus zenét? Soha. Köszönet mindenért James!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

BEST OF 2023 - MOVIES / A legjobb filmek

73. A szörny 72. Asterix és Obelix: A Középső Birodalom 71. Megtorlás   70. Transformers: A fenevadak kora 69. The Electro-Rocker 68. Barátn...