2014. július 5., szombat

Transformers: A kihalás kora
Milliárd dollár felett az összbevétel... mi másra számítottunk? Talán jobb filmre.ObjektívenA film története azután indul, hogy az előző részben egy nagyszabású csata elpusztított egy nagyvárost, de megmentette a világot. Ahogy az emberiség újra kezdi megszokott életét, egy titkos csoport bukkan fel, amely megpróbálja befolyásolni a történelem menetét. Eközben egy új, hatalmas, ősi veszedelem veszi célkeresztjébe a Földet. Az emberek egy új csoportjának segítségével Optimus Fővezér és az Autobotok az eddigi legfélelmetesebb kihívásukkal néznek szembe. Egy hihetetlen kaland során újból kibontakozik a jó és a rossz harca, mely végül nagyszabású összecsapásba torkollik, szerte a világon.

Szubjektíven: A szokásos pontozás itt talán félrevezető lehet. Ugyanis viszonylag magas értéket adok majd, ami nem feltétlenül fedi a valóságot. Magam sem tudom, hogy miért. Némi tépelődés után azt fogalmaztam meg magamnak, hogy amíg mindenféle járművé (vagy élőlénnyé) alakuló robotok vannak a filmben, amíg ilyen zenék vannak a támadások, akciók során, amíg ennyire egyben van a látványvilág, addig egyszerűen nem megy lejjebb. Pedig Michael Bay keményen megdolgozik azért, hogy lepontozzuk. A szinte már hagyományos eye-candy itt most semmi újat nem nyújt kreativitásban, maximum az agyunkat égeti ki a rengeteg zúzda. Az "emberi vonal" persze erősebb, most nem Witwicky-szintű ökörködéssel kell szembenéznünk, hanem néhány olyan figurával, akikért tényleg lehet szurkolni. Amíg az is át nem ömlik a klisétengerbe. Steve Jablonsky ütős gárdát hozott össze a zenéhez, kellett is Hans Zimmer vagy az Imagine Dragons szakértelme, hogy negyedszer is segítsenek eladni a robotok harcait. A közönség persze zabálja az új részt, úgyhogy Baynek nem kell aggódnia, lesz lehetősége javítani. Csak tud-e, akar-e, az a kérdés. Mert ezzel a negyedik résszel teljesen nyilvánvalóvá vált, hogy az ő kezei között immár semmi másra nem számíthatunk Transformers-címszó alatt, mint értelmetlen sztorira, kidolgozatlan karakterekre, egyre kevésbé kreatív látványvilágra. Hol vannak már olyan epizódok, mint az ütközet Shanghai mellett? Vagy az ostrom Chicagonál? Bay csak megjátssza, hogy tanult az előző részek hibáiból, valójában semmi előremutató nem történik. A robotokat jobban meg lehet különböztetni egymástól, de minek, ha nincs kidolgozott jellemük? Az új találmányok vérlázítóak egy olyan ember számára, aki még kézzel rakott össze transformereket gyerekként. Optimus Prime már nem fővezérként, hanem egyszerű bosszúállóként viselkedik, elvesztette karizmáját. A finálé és a dinoszaurusz-robotos rész után pedig már csak az agysejtjeimet keresgélem és áhítozom az első rész stílusos sivatagi harca és némi ötlet, kreativitás után, mert az szép lassan teljesen eltűnt a szériából. Érdekesség, hogy az eddigi részek igyekeztek kerek, egész történetek lenni, talán most éreztem azt először, hogy keményen megágyaznak egy... ... ... folytatásnak.

Kiknek ajánlom?
Azoknak, akik még mindig hisznek Michael Baynek.

Értékelésem: 45%

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

BEST OF 2018 - FILMEK / FILMS

63.  Szupercella 2: Hades 62.  Szűzőrség 61.  Karácsonyi fény 60.  Tűzgyűrű 2 - Lázadás 59.  Predator - A ragadozó 58.  A víz érin...