2013. április 5., péntek

Elment a legnagyobb

Hosszan tartó betegség után 2013. április 4-én elhunyt Roger Ebert, a világ talán legismertebb és legelismertebb filmkritikusa. Véleményei, kritikái számomra is sarokkövek voltak, kedvenc ítészem távozott az élők közül.  - "Roger Ebert volt az első filmkritikus, akit munkájáért Pulitzer-emlékdíjjal tüntettek ki 1975-ben, harminc évvel később pedig csillagot kapott a hollywoodi Hírességek Sétányán. 2007-ben a Forbes Amerika legbefolyásosabb szakírójának választotta. Ebert 1967 óta írt filmkritikákat, ezen kívül forgatókönyvei és tévés műsorai által vált híressé. Utolsó tévéshowját 2011. január 21-én sugározták. Ebertnél 2002-ben diagnosztizáltak pajzsmirigyrákot, majd a kór a nyálmirigyeit is megtámadta. A kritikus több műtéten és kemoterápián is átesett, az egyik műtét következtében nem tudott beszélni, azóta egy speciális számítógép segítségével kommunikált, valamint egy csövön keresztül táplálta magát. A kritikus nemrég jelentette be, hogy betegsége kiújult, ezért szünetet tart több évtizedes pályafutásában. Nem akart visszavonulni, mert tervei között újabb filmkritikák szerepeltek. Halálakor 70 éves volt."
Legutóbb akkor keltett feltűnést, amikor az évtized elején nyilvánosságra hozta személyes listáját, amely minden idők 10 legnagyobb filmjét tartalmazta. A filmkritikusok, nagyobb kritikai szaklapok általában az egyes évek, évtizedek elejére időzítik ezeket a listákat. Komoly változást rendszerint nem hoznak, általában ugyanazok a filmek szerepelnek rajtuk váltakozó sorrendben. Ebertnél most mégis volt változás, hosszú évtizedek után egy film "befért a legnagyobbak közé." Ez pedig Terrence Malicktől Az élet fája című filmalkotás volt, mely nálam is pályázik egy hasonlóan előkelő pozícióra. Megemlékezésképpen én is közzéteszem TOP10-es listámat, azt a tíz filmet, melyet mindenképp magammal vinnék a következő évezredekbe. Köszönet Roger minden egyes leírt sorért és azért a feltétlen szeretetért, mellyel a hetedik művészet irányába viseltettél! Nyugodj békében!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

BEST OF 2018 - FILMEK / FILMS

63.  Szupercella 2: Hades 62.  Szűzőrség 61.  Karácsonyi fény 60.  Tűzgyűrű 2 - Lázadás 59.  Predator - A ragadozó 58.  A víz érin...