2011. május 18., szerda

Szél


Rövidfilm egy fotó alapján.
Objektíven: 1994 decemberében egy filmes kurzuson Bíró Yvette azt a feladatot adta, hogy a részvevők írjanak forgatókönyvet egy rövidfilmhez Lucienne Hervé "Három asszonyság" című 1952-ben készült fekete-fehér fotójára. A film hat perces snittben mutatja meg azt, amit nem látunk Hervé fotóján.

Szubjektíven: A Marie-Geneviève Ripeau közreműködésével készült "Egy akt felöltöztetése" című kötetben szerepel Iványi alkotásának alapanyaga. A Szél diadalmaskodott a Cannes-i Filmfesztiválon, Drezdában, és Torinóban is kitüntették. Mindmáig az egyik legelismertebb magyar film a győztesek közül. Iványi Marcell minimalista eszközökkel is kemény, embert próbáló művet tett le az asztalra, hat perc, mégis többre képes, mint sok más pályatársa órák hosszú leforgása alatt. Ki kell emelni Haraszti Zsolt operatőr munkáját is, aki látszólag csak pásztáz, valójában remekül kap el hangulatokat, képeket. Jó lenne több ilyen színvonalas munkát látni. Színvonalasat, mégis kevésbé "magyaros" végkifejlettel rendelkezőt.

Kiknek ajánlom?
A fekete-fehér képeket, a lassú filmeket kedvelőknek.

Értékelésem: 75%


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

BEST OF 2018 - FILMEK / FILMS

63.  Szupercella 2: Hades 62.  Szűzőrség 61.  Karácsonyi fény 60.  Tűzgyűrű 2 - Lázadás 59.  Predator - A ragadozó 58.  A víz érin...